Tramp: Si i Putin sanjaju da Bajden postane predsednik SAD

© AFP 2023 / Mandel Ngan Donald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je izjavio da se lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, mole da novi američki predsednik postane demokrata Džo Bajden.

Bajden, koji je slab i neefikasan. Predsednik Si se smeje takvim ljudima. I ja ću reći: predsednik Si, Putin, svi oni kreću na spavanje i mole se da Džo Bajden ili neko sličan njemu postane predsednik, da bi mogli da komadaju našu zemlju“, rekao je Tramp novinarima.

On je podsetio da je uveo poreze na kinesku robu, otklonivši time neravnotežu u trgovini s Kinom i doprinevši razvoju američkih kompanija, kako „Peking ne bi komadao“ SAD.

© AP Photo / Jae C. HongDžo Bajden na komemoraciji Džona Mekejna
Tramp: Si i Putin sanjaju da Bajden postane predsednik SAD - Sputnik Srbija
Džo Bajden na komemoraciji Džona Mekejna

Tramp je ranije saopštio da će Vašington nastaviti da pregovara s Pekingom o trgovini i da zasad neće uvoditi nove carine na kinesku robu.

Poslednja runda američko-kineskih pregovora o trgovini završena je sredinom maja bez rezultata, u svetlu novog povećanja američkih poreza na kinesku robu. SAD su povećale carine na kineski uvoz sa 10 na 25 odsto, u ukupnoj vrednosti od oko 200 milijardi dolara.

Američki predsednik je, takođe, naložio da se počne proces povećanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara.

Ministarstvo finansija Kine je saopštilo da je Peking od 1. juna uveo povećanje carina na uvoz robe iz SAD u obimu od 60 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala