Skotland jard počeo istragu o procureloj prepisci britanskog ambasadora u SAD

© AP Photo / Lefteris PitarakisBritanska policija u Londonu
Britanska policija u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska policija počela je istragu o okolnostima pod kojima su procureli detalji diplomatske prepiske ambasadora Velike Britanije u SAD Kima Deroka, saopštio je Skotland jard.

Početak istrage tražio je šef spoljno-političkog komiteta donjeg doma britanskog parlamenta Tom Tugendaht. On je poslao zahtev šefu Skotland jarda Kresidi Dik.

„Antiteroristički odred Skotland jarda, koji odgovara za pitanja u vezi s narušavanjem zakonodavstva o državnoj tajni, počeo je krivičnu istragu. Imajući u vidu saopštenja o posledicama tog curenja, potraga za odgovornima je nacionalni interes“, saopštila je britanska policija.

Televizijski kanal Si-En-En ranije je saopštio da je britanski ambasador u SAD u diplomatskim telegramima upućenim Londonu američkog predsednika Donalda Trampa nazivao „neumešnim“ i „nekompetentnim“.

Prema navodima televizijskog kanala, britanski ambasador je koristio tajne diplomatske telegrame i informacione beleške da bi britanskoj vladi preneo da bi karijera američkog lidera mogla da se „završi sramno“.

Derok je sukobe u Beloj kući nazvao „bitkom noževima“, a za američku administraciju naveo da „ne funkcioniše kako bi trebalo“.

Bela kuća je kasnije objavila izjavu Trampa da je britanski ambasador loše služio svom kraljevstvu. Derok je bio prinuđen da podnese ostavku zbog tog skandala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala