Ruskim posmatračima zabranjen pristup na parlamentarnim izborima u Ukrajini

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaČlan izborne komisije postavlja državnu zastavu na biračko mesto za glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini
Član izborne komisije postavlja državnu zastavu na biračko mesto za glasanje na predsedničkim izborima u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna izborna komisija Ukrajine odbila je da registruje 17 posmatrača Biroa za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a koji su državljani Rusije, a koji su se prijavili za praćenje parlamentarnih izbora u Ukrajini 21. jula.

„Komisija je odbila da registruje 17 zvaničnih posmatrača Biroa za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Odluka je doneta u vezi s tim što su navedene osobe državljani Ruske Federacije“, saopštila je pres-služba CIK Ukrajine.

U saopštenju je navedeno da je komisija odbila da registruje ruske državljane u skladu sa zahtevima ukrajinskog zakona „O osobenostima državne politike u zaštiti državnog suvereniteta Ukrajine na privremeno okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti“.

Centralna izborna komisija je do 12. jula registrovala 1.413 zvaničnih posmatrača, predstavnike 10 država i 15 međunarodnih organizacija.

Na predsedničkim izborima u Ukrajini na proleće ove godine prvi put nije bilo posmatrača iz Rusije. Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je ocenio da je odbijanje Kijeva da pusti posmatrače iz Rusije, koji su bili registrovani pri OEBS-u, nelegitimno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala