Rusija i Ukrajina: Moramo da razgovaramo (video)

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i Rusije
Zastave Ukrajine i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na televizijskom kanalu „Rusija 1“ 12. jula je održan telemost između Rusije i Ukrajine, prvi put nakon nekoliko godina. U programu „Moramo da razgovaramo“ učestvovale su ličnosti iz sveta kulture, sporta i nauke, ali i obični građani koji su razgovarali o tome šta ih spaja.

Voditelji telemosta bili su Marija Sitelj i Andrej Malahov. Ruski učesnici došli su u moskovski studio kanala „Rusija 1“, a ukrajinski su bili na vezi preko Skajpa.

Gosti programa bili su glumci Vladimir Menjšov, Rustam Sagdulajev, Valentina talizina, Vladimir Konkin, Margarita Šubina, muzičari Kaj Metov i Lev Leščenko i druge poznate ličnosti.

„Želim da što je moguće pre te političke stvari koje su nam napunile glavu izbacimo, a da nam primarno postane ono što nam je genetski zajedničko, što nas ujedinjuje – i pesme, i naša međusobna ljubav… Hajde odmah da se zagrlimo“, rekao je muzičar Kaj Metov.

Gosti su razgovarali o onome što ujedinjuje dva naroda, prisećajući se filmova, pesama, književnih dela poznatih i u Rusiji, i u Ukrajini. U programu su razgovarali i članovi rusko-ukrajinskih porodica, koji su negodovali zbog aktuelne situacije. 

„Veoma se nadam da ukrajinski narod želi prijateljstvo, isto kao i ruski, da želi jedinstvo. Smatram da sve što vodi razjedinjavanju dolazi od đavola. Moramo da volimo jedni druge“, rekao je fudbaler Aleksej Podubski.

Telemost s ukrajinskom stranom prvobitno je trebalo da se održi u saradnji s kanalom „Njuz van“, ali je najava programa izazvala burne reakcije političara i novinara. Glavno tužilaštvo Ukrajine podiglo je protiv televizijskog kanala optužnicu na osnovu člana „Pokušaj državne izdaje“.

Kanal „Njuz van“ je 8. jula saopštio da odustaje od održavanja telemosta zbog opasnosti od fizičkog napada na svoje saradnike.

Nakon toga je „Rusija 1“ prvo pozvala učesnike u svoj studio u Moskvi, a kasnije saopštila da će ukrajinska strana u programu učestvovati preko Skajpa.

„Njuz van“ je 11. jula na svom sajtu saopštio da se obratio međunarodnim organizacijama zbog pritisaka i pretnji ukrajinskih vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala