Maduro se dogovorio sa opozicijom

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je napisao na svom nalogu na Tviteru da je rezultat pregovora sa predstavnicima opozicije na Barbadosu — sporazum o održavanju stalnog dijaloga.

„Nakon tri dana napetih pregovora sa venecuelanskim opozicionarima — dogovorili smo se da uspostavimo stalni dijalog“, napisao je Maduro.

On je izrazio uverenost da će uskoro dve strane uspeti da postignu „veliki sporazum o miru i suživotu“.

Podsetimo — u ponedeljak 8. jula počeo je proces dijaloga sa venecuelanskom opozicijom, uz učešće Vlade Norveške, na ostrvu Barbados. Teme razgovora su bile sve oblasti života zemlje: od ekonomije, politike i kulture do socijalne sfere.

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsednika i kada su počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i pozvali su predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu više milijardi dolara.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč, kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i kako bi preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru — kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala