Još jedna ukrajinska televizija na udaru, ovoga puta zbog Stounovog novog filma

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaAmerički reditelj Oliver Stoun
Američki reditelj Oliver Stoun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Televizijski kanal „112 Ukrajina“ obratio se međunarodnim organizacijama zbog pritisaka i pretnji koje je dobio nakon najave prikazivanja novog filma američkog reditelja Olivera Stouna „U borbi za Ukrajinu“ (Revealing Ukraine).

„112 Ukrajina“ je najavila premijeru filma u narednim danima. Prema navodima televizijskog kanala, Stoun i ukrajinski dokumentarista Igor Lopatenok su u filmu pokušali da shvate krizu u Ukrajini. Oni su razmatrali, pre svega, incident u Kerčkom moreuzu.

Glavni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko zapretio je televizijskom kanalu da će krivično odgovarati u slučaju da prikaže film.

Televizijski kanal ’112 Ukrajina‘ ne samo što ostaje predmet napada pojedinih političara koji se zalažu protiv slobode govora i osnovnih principa novinarske delatnosti, nego se danas našao u opasnosti od direktnog fizičkog napada radikalno nastrojenih organizacija“, navela je televizija na svom sajtu.

U saopštenju je navedeno da se televizijski kanal obratio međunarodnim organizacijama za zaštitu prava, Evropskoj komisiji, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Komitetu ministara Saveta Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama.

Televizijski kanal „Rusija 1“ je 12. jula bio domaćin telemosta između Rusije i Ukrajine, koji je prvobitno trebalo da bude realizovan u saradnji s ukrajinskim kanalom „Njuz 1“.

Najava programa koju je objavio „Njuz 1“ izazvala je, međutim, burne reakcije ukrajinskih političara i novinara. Glavno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je protiv televizijskog kanala krivični postupak zbog „pokušaja izdaje države“.

Televizijski kanal je 8. jula saopštio da odustaje od održavanja telemosta zbog fizičkih pretnji svojim saradnicima. „Rusija 1“ je nakon toga učesnike programa pozvala u moskovski studio, ali je kasnije saopštila da će ukrajinska strana u programu učestvovati preko Skajpa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala