Turska dočekuje S-400 „Trijumf“

© AFP 2023 / Alexander ZemlianichenkoRuski sistemi S-400
Ruski sistemi S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još dva aviona sa komponentama ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ sletela su na aviobazu „Murted“ u provinciji Ankara, javljaju mediji.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su počele isporuke ruskih sistema S-400 Turskoj i da je sleteo prvi avion.

Televizija „Haber turk“ je javila da je sleteo i drugi avion sa komponentama za S-400, a zatim je i list „Eni Šafak“ napisao da je stigao i treći avion.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije potvrdila je ove informacije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da se isporuke vrše u skladu sa sporazumom. 

Šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Moskva i Ankara nalaze u tesnom kontaktu u vezi sa isporukama sistema.

„To je već sklopljen sporazum i isporuka se nastavlja. Procedure u vezi sa ovim sporazumom se nastavljaju. Ministarstvo odbrane je već obavestio javnost o isporuci. Nema nikakvih zastoja“, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj pres-konferenciji.

Juče je turski list „Mili gazeta“ pisao da Ankara namerava da rasporedi prvu bateriju raketnih sistema S-400 na granici sa Sirijom.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington zahteva da se ugovor obustavi i da Turska umesto ruskih sistema kupi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja, ili čak i zabrane prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala