„Huavej“ našao način da se pomiri sa Amerikom

© AP Photo / Andy WongProdavnica Huaveja u Pekingu
Prodavnica Huaveja u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski proizvođač pametnih telefona „Huavej“ spreman da potpiše sa Vladama različitih država sporazum da neće koristiti „bekdorove“ za dobijanje pristupa podacima korisnika.

„Kina nema nikakvih zakonskih normi koje zahtevaju od kompanija da se bave prikupljanjem obaveštajnih podataka. Mi izražavamo svoj stav Vladama svih država — da smo spremni da potpišemo sporazum o isključivanju ’bekdora‘“, rekao je jedan od rukovodilaca kompanije Lijang Hua.

On uverava da u svim državama u kojima je „Huavej“ otvorio svoje filijale i predstavništva — kompanija radi u skladu sa lokalnim zakonima.

Upravo su optužbe za prikupljanje poverljivih informacija o korisnicima i predavanje istih kineskoj Vladi bile razlog za uvođenje sankcija predsednika SAD Donalda Trampa protiv „Huaveja“. Sredinom maja Tramp je stavio kompaniju na crnu listu, zabranivši američkom biznisu saradnju sa njom.

„Bekdor“ je program koji instaliraju virusi, „crvi“ ili „trojanski konji“, i to bez znanja vlasnika, a koji služi da trećim osobama omogući nesmetan i od vlasnika neovlašćen i neprimećen pristup računaru. „Bekdor“ koristi slabosti operativnog sistema ili zaštitnih sistema — zaštitnog zida ili antivirusnog programa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala