Đukanović shvatio da je SPC „tvrd orah“

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je preko noći ublažio retoriku u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu, pa sada kaže da ne vidi prostor za sukob sa njom. Po ocjeni analitičara, ovo uzmicanje Đukanovića — rezultat je poraza koje je doživio na terenu crkvene problematike.

Crnogorski lider je, govoreći o odnosima države sa SPC, u intervjuu za televiziju „OBN“ rekao da smatra da će sačuvati dobru atmosferu između države i vjerskih zajednica koje funkcionišu na prostoru Crne Gore.

„Mi, u državnim strukturama, ne vidimo nikakav prostor za taj sukob (sa SPC) i nismo u donošenje zakona ušli sa idejom da se sukobljavamo, nego da pokušamo da donesemo jedan novi zakon, kao dio novog pravnog sistema Crne Gore. Naravno, kada donosite takav zakon kojim se definiše odnos države i Crkve, onda ne možete izbjeći definisanje pitanja imovine“, rekao je Đukanović.

Radikalni zaokret

Crnogorski predsjednik je konstatovao i da je to pitanje očigledno bilo vrlo problematično za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

„Konsultovali smo evropske eksperte iz oblasti prava i oni su nam potvrdili da možemo ići putem kojim smo krenuli i da će to biti u saglasju s onim što su pravni standardi Evrope u toj oblasti. Ja zaista mislim da imamo sve uslove da se, nakon početnih tenzija, bolje razumijemo i da tu oblast uredimo onako kako treba da bude uređena“, rekao je Đukanović.

© Sputnik / Nebojša PopovićVernici ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
Đukanović shvatio da je SPC „tvrd orah“ - Sputnik Srbija
Vernici ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici

Komentarišući poslednjih dana vidno retoričko uzmicanje Đukanovića i njegove partije DPS u vezi sa najavljenim sukobom sa SPC, analitičar Boško Vukićević kaže da je svaki nezavisan posmatrač do sada lako mogao primijetiti da je, što se crkvenog pitanja tiče, Đukanović napravio jedan prilično radikalan zaokret u stavovima i retorici.

„Podsjetimo, on je tokom nedavne stranačke tribine u Nikšiću govorio o Pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori kao o ’infrastrukturi Velike Srbije‘ i na jedan prilično ratoboran način najavljivao obnovu tzv. ’Crnogorske pravoslavne crkve‘ (CPC). Njegovu tada upadljivo agresivnu retoriku mnogi analitičari su okarakterisali kao najavu svojevrsnog pohoda na pravoslavlje u Crnoj Gori“.

„U posljednjim intervjuima i nastupima, međutim, Đukanović govori kako ’nema nikakvog prostora za sukob sa SPC‘ i ističe samo potrebu za donošenjem jednog modernijeg zakona, dok otimanje imovine i tzv. CPC uopšte više ni ne pominje. Naravno, ovakav drastičan zaokret u retorici nikog ne iznenađuje, jer je Đukanović poznat po svom političkom kameleonstvu, tj. kao neko ko sa vremena na vrijeme temeljno koriguje, ne samo dnevnopolitičke stavove, već i ideološka i identitetska uvjerenja. A sve u skladu sa svojom osnovnom kleptokratskom misijom“, dodaje Vukićević za Sputnjik.

Žestok poraz

Ipak, po mišljenju ovog analitičara, nema sumnje da je poslednje Đukanovićevo ublažavanje ratoborne retorike prije svega rezultat žestokih poraza koje je crnogorski predsjednik doživio na terenu crkvene problematike.

„Tu treba imati u vidu mišljenje Venecijanske komisije, koje nije u potpunosti zadovoljilo režimske apetite, i koje je udaljilo perspektive laganog otimanja crkvene imovine od strane države. Sledeći šamar na međunarodnom planu Đukanović je doživio nakon pisma vaseljenskog Patrijarha, koji je otklonio sve nedoumice oko podrške koju imaju Mitropolija crnogorsko-primorska i SPC, ali i potvrdio beznadežan položaj takozvane ’crnogorske pravoslavne crkve‘ i njenih malobrojnih podržavalaca“, kaže Vukićević.

© Nebojša PopovićVernici na ulicama Nikšića
Đukanović shvatio da je SPC „tvrd orah“ - Sputnik Srbija
Vernici na ulicama Nikšića

Međutim, prema Vukićevićevom viđenju, Đukanovića je u njegovom pohodu na imovinu SPC mnogo više od pomenutog zauzdalo to što je predsjednik partije DPS očigledno uvidio da je značajno potcijenio volju i istrajnost pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Veliki narodni sabor na Trojičindan ispred Hrama u Podgorici Đukanoviću je jasno pokazao koliko je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori tvrd orah, koji ni po koju cijenu neće dopustiti otimanje svojih hramova“, kategoričan je Vukićević.

Naš sagovornik zaključuje da crnogorski predsjednik poraze koje je nedavno doživio na crkvenom planu sada pokušava da ublaži ili zakamuflira radikalnom promjenom retorike i promenom dosadašnjih stavova, ali takođe poziva i na oprez jer — „nije lako predvidjeti buduće korake jednog tako nepredvidivog političara“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala