Đukanović: Mitropolija crnogorsko-primorska da bude deo autokefalne crnogorske crkve

© predsjednik.me / Igor SljivancaninMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neupitno pravo aktuelne Crne Gore je da krene u operaciju obnove autokefalne „crnogorske crkve“ i nesumnjivo će je imati, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vreme.

„Činjenice mogu i moraju pobediti spekulacije“, poručio je Đukanović u intervjuu na „RTCG“.

„Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a verujem da smo pokazali takav kapacitet“, rekao je on, dodajući da treba imati jasnu strategiju i strpljenje:

„Nismo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu“, kazao je Đukanović.

On je poručio da priču o produbljivanju podela naziva manipulacijama, koje zamagljuju suštinu i vlastitu odgovornost za duboku podeljenost pravoslavnog bića Crne Gore.

Cilj je, kaže, da se obezbedi jedinstvo u Crnoj Gori i poziva Mitropoliju crnogorsku primorsku da bude deo rešenja.

„Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada, naspram prakse SPC, u CG formirati „crnogorsku pravoslavnu crkvu“ iz koje će Crnogorci proterivati Srbe, a podele se nastaviti.“

„Moja politička motivacija je jasna: da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko primorsku mitropoliju ni druge eparhije SPC u CG, kao ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu deo ovog rešenja, a ne da ostanu, tradicionalno, deo problema“, rekao je Đukanović.

Lider partije DPS smatra da bi formiranje autokefalne „pravoslavne crkve u Crnoj Gori“ okončalo podeljenost pravoslavnih vernika:

„Koja će široko otvoriti vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovesti i koja će svima koji su do sada službovali u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju toga da se ta crkva razvije i da postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović, dodajući i da nema ataka na srpske nacionalne interese.

Đukanović je potvrdio da je u njegov kabinet, pre nekoliko dana, konačno stiglo i pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

„Ono se pojavilo 3. jula u našoj ambasadi u Ankari. Vaseljenska patrijaršija je odabrala taj put, a na njemu je žig turske pošte od 1. jula. To dosta govori i o njegovom sadržaju“, kazao je Đukanović, dodajući i da su neobične okolnosti pod kojima je pismo došlo.

Pozabaviće se, kaže, sadržajem pisma.

„I naravno da računam na nužnost komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom. Neki preliminarni koraci su preduzeti, konkretniji još ne, ne žurim...“, kazao je Đukanović i zaključio:

„Mnogo je tonova u pismu, koji me upućuju na zaključak — da je osmišljeno u Crnoj Gori“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala