Američki senatori pozivaju Trampa da uvede sankcije Turskoj zbog S-400

© Flickr / rj_schmidtAmerički Senat
Američki Senat - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa američkih senatora pozvala je predsednika SAD Donalda Trampa da uvede sankcije Turskoj zbog isporuka ruskih raketnih kompleksa S-400 i da isključi tu zemlju iz programa za nabavku lovaca pete generacije F-35.

„Pozivamo predsednika Trampa da uvede sankcije u skladu sa zahtevom ’O suprotstavljanju protivnicima Amerike sankcijama‘. Pored toga što je isporuka F-35 Turskoj obustavljena na neodređeno vreme, pozivamo Ministarstvo odbrane SAD da prekine učešće Turske u programu F-35“, navedeno je u saopštenju senatora.

Dokument su potpisali šef Komiteta za oružane snage, republikanac Džim Inhof, demokrata Džek Rid, šef Komiteta za međunarodne odnose, republikanac Džim Riš i demokrata Bob Menendes.

„Turska je važan partner u NATO-u i mi se nadamo da će strateški odnosi SAD i Turske preživeti ovo zahlađenje. Stabilno poboljšanje naše saradnje biće, međutim, nemoguće sve dok predsednik Erdogan bude usredsređen na produbljivanje veza s Vladimirom Putinom na štetu ekonomskog procvata Turske i bezbednosti saveznika u NATO-u“, naveli su senatori.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je 12. jula da je počela isporuka ruskih S-400. Informaciju je kasnije potvrdila i Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o isporuci četiri divizije S-400, vredan dve i po milijarde dolara, zaključen je 2017. godine. To je isprovociralo međunarodni skandal između Turske i SAD, koje su zatražile odustajanje od te kupovine i nabavku američkih sistema „Patriot“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala