Američki činovnik „uvećao“ budžet Sputnjika 20 puta

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaRadio Sputnjik
Radio Sputnjik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef američke agencije za strane medije (USAGM) Džon Lansing je tokom svog govora u Kongresu preuveličao budžet Sputnjika i RT za 20 puta.

Lansing je izjavio da su rashodi RT i Sputnjika „10 puta veći“ od novca koji američki budžet troši na USAGM.

Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i televizije RT, Margarita Simonjan, obratila je pažnju na reči Lansinga i — uhvatila ga u laži. Ona je podsetila da je 2019. godine USAGM dobio 808 miliona dolara, što je dva puta više od novca koji dobija Rusija.

„Znači to je u redu: 20 puta slagati, ni ne trepnuvši. Za to treba biti talentovan“, napisala je Simonjanova na svom kanalu na Telegramu.

USAGM je struktura u koju ulaze „Glas Amerike“ i radio „Slobodna Evropa“, a koje je rusko Ministarstvo pravde još ranije stavilo u spisak — stranih agenata.

U poslednje vreme, USAGM se i sam našao u centru skandala. Reportera kanala USAGM, sa televizije „Marti“, optužili su za lažnu vest: na internetu se pojavio video-snimak na kojem se vidi da je on sam organizovao „minobacački napad“ na samog sebe u Nikaragvi.

Osim toga, direktor za strateška pitanja USAGM je prisvojio 37.000 dolara za izmišljena poslovna putovanja. Činovnik je već priznao svoju krivicu za krađu državnog novca. U novembru 2018. godine šefa kineske redakcije „Glasa Amerike“ su otpustili, nakon što je kineski milijarder-disident, pod sumnjivim okolnostima, dobio tri časa dug direktan program.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala