Istraživanje je sproveo tim naučnika sa pariske „Sorbone“, prateći 100.000 ljudi tokom pet godina, javlja Bi-Bi-Si.
Zaključak koji su doneli je da rizik od raka može da poveća povišena količina šećera u krvi, prenosi „Indeks“.
Međutim, rezultat studije daleko je od konkretnih dokaza da zašećerena pića uzrokuju rak, pa stručnjaci podstiču dalja istraživanja.
Šta su sve zašećerena pića?
Naučnici definišu svako piće s više od 5 odsto šećera kao zašećereno.
To je pojam koji obuhvata voćne sokove (sa ili bez dodatog šećera), gazirana pića, slatke šejkove, energetska pića, te čaj i kafu s dodatim šećerom.
U sklopu istraživanja proučavana su i gazirana pića koja koriste veštačke zaslađivače umesto šećera, pri čemu nije dokazana njihova povezanost s dobijanjem raka.
Koliko je veliki rizik od dobijanja raka?
Studija je pokazala da uzimanje dodatnih 100 mililitara zašećerenih pića dnevno, odnosno dve limenke, može povećati rizik od raka za 18 odsto.
Na svakih 1.000 ljudi otkrivena su 22 slučaja raka.
„Međutim, ta studija pokazuje da je povezanost zašećerenih pića s dobijanjem raka minimalna, pa je potrebno detaljnije istraživanje“, tvrdi doktor Grejem Viler iz organizacije „Kenser risrč UK“.
Od 2.913 slučaja raka otkrivenih u istraživanju 693 slučaja bila su rak dojke, 291 prostate, a 166 slučajevi kolorektalnog raka.
Jesu li ovo definitivni dokazi?
Nije reč o konkretnim dokazima da zašećerena pića uzrokuju rak, iako je studija pokazala da je rizik povećan kod ljudi koji ih piju u količinama od 185 mililitara dnevno u odnosu na one koji ih piju 30 mililitara dnevno.
Rizik je možda povećan i zbog toga što ljudi koji više piju zašećerena pića jedu i kaloričniju hranu i unose više soli.
„Iako nije reč o konkretnim dokazima, studija nam definitivno savetuje smanjenje dnevnog unosa šećera“, tvrdi doktorka Amelija Lejk sa Univerziteta Tisajd.
Da li je reč samo o gojaznosti?
Gojaznost je glavni uzrok nekih vrsta raka, a uzimanje zašećerenih pića preko mere može doprineti dobijanju na težini.
„Gojaznost i dobijanje na kilaži imaju veze s uzimanjem zašećerenih pića, ali istovremeno ne objašnjavaju njihovu povezanost s dobijanjem raka“, rekla je doktorka Matilda Tuvijer, jedan od istraživača.
Drugo objašnjenje
Francuski naučnici tvrde da povezanost leži u sadržaju šećera, te da se u njihovom istraživanju kao glavni uzrok raka pokazao povišen nivo šećera u krvi, kao i hemikalije u nekima od pića.
„Teško je pronaći biološki verodostojne dokaze koji bi ovo potvrdili, budući da nije otkrivena razlika među grupacijama ljudi u vezi s prekomernom težinom ili pojavom dijabetesa“, izjavila je dijetetičarka Ketrin Kolins.
Šta kažu istraživači?
Istraživači sa Univerziteta Sorbone tvrde da je dalje istraživanje potrebno kako bi se njihova otkrića potvrdila.
„Opšte je prihvaćeno da zašećerena pića povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa. Naše istraživanje pokazalo je da povećavaju i rizik od dobijanja raka“, tvrdi doktor Tuvijer.
U izveštaju istraživačke grupe stoji da je radi prevencija raka i drugih bolesti potrebno oporezivanje zašećerenih pića, nešto što je Velika Britanija uvela 2018. godine, kao i ograničenje njihovog reklamiranja.
Šta tvrde kompanije koje proizvode gazirana pića?
Izvršni direktor organizacije „Britiš soft drinks asosijejšen“ Gevin Partington izjavio je da „studija ne pruža konkretne dokaze da gazirana pića uzrokuju rak, što su i sami istraživači priznali“.
„U sklopu normalne, uravnotežene ishrane gazirana pića mogu se konzumirati“, istakao je i dodao da su „kompanije već smanjile količinu kalorija u svojim napicima u cilju borbe protiv gojaznosti“.