Vaseljenska patrijaršija uvela „harač“ ukrajinskoj crkvi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografija"Ujediniteljski sabor" u Ukrajini
Ujediniteljski sabor u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit borispoljski i brovarski Ukrajinske pravoslavne crkve Antonije izjavio je da Vaseljenska patrijaršija nije uspela od Ukrajine da dobije crkve koje joj je obećao Petro Porošenko, pa je odlučila da oporezuje eparhije Pravoslavne crkve Ukrajine u visini od 4.000 do 20.000 evra.

U programu „Radar“ na televiziji „Njuzvan“ navodi se da su predstavnici Konstantinopolja stupili u kontakt sa novoizabranim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi otkrili da li će on ispuniti obećanja bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka o predaji svetinja Vaseljenskoj patrijaršiji.

„Nisu uspeli. I (mitropolit galski) Emanuel je podneo račun (mitropolitu PCU) Epifaniju“, izjavio je mitropolit Antonije.

Prema podacima televizije, Konstantinopolj je obavezao crkve PCU da plate od 4.000 do 20.000 evra.

Antonije je objasnio da su predstavnici Vaseljenske patrijaršije izračunali koliko eparhija poseduje Pravoslavna crkva Ukrajine i polazeći od toga uvela na njih porez.

Prema rečima mitropolita, upravo zato je Filaret „podigao dževu“ i istupio iz te crkve.

Televiziji je ovu informaciju potvrdio neimenovani paroh jedne od crkava PCU. Prema njegovim rečima, Carigradu bi trebalo da bude isplaćeno 28 miliona evra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala