Sistemi S-400 okružuju Siriju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-400 "Trijumf"
Protivvazdušni raketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska namerava da rasporedi prvu bateriju ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 na granici sa Sirijom, piše list „Mili gazeta“.

Kako navodi turski list, vlasti su detaljno proučile okolinu i situaciju, nakon čega su odlučile da rasporede sisteme u području Biredžika, nedaleko od grada Šanliurfa. List ukazuje na to da je to mesto praktično sredina granice Turske sa Sirijom dugačke 911 kilometara. Južno od Biredžika se nalazi provincija Alep.

Druga baterija će, navodno, biti postavljena u oblasti Mersin na jugoistočnoj obali ili na jugu, u području Hataj, koji se takođe graniči sa Sirijom.

Turski institut za istraživanje Rusije je objavio danas na Tviteru da su u Tursku već stigli prvi delovi kompleksa S-400. Prema njegovim informacijama, ruski stručnjaci su ih dopremili avionima u Ankaru i Malati.

Podsetimo, sistemi S-400 već čuvaju rusku bazu Hmejmim u Siriji.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington zahteva da se ugovor obustavi i da Turska umesto ruskih sistema kupi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja, ili čak zabrane prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala