Britanci krenuli u akciju: Uhapšen iranski kapetan, proglašen najviši nivo upozorenja za brodove

© REUTERS / Stringer .Tanker "Grejs 1" koji prenosi naftu u Gibraltaru
Tanker Grejs 1 koji prenosi naftu u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija Gibraltara je uhapsila kapetana i prvog oficira iranskog supertankera „Grejs 1“, koji su britanski marinci i lokalni policajci ranije zauzeli, prenosi RT.

Muškarci su uhapšeni u četvrtak posle podne, kada su i ispitani. Protiv njih još uvek nisu podignute optužnice, prenosi list „Gibraltar kronikl“, pozivajući se na portparola policije.

Policija je tom prilikom zaplenila dokumente i elektronske uređaje na brodu.

Velika Britanija je u međuvremenu podigla nivo bezbednosti na brodovima koji pod britanskom zastavom plove u iranskim vodama na „kritični“ nivo. 

U međuvremenu, Korpus čuvara islamske revolucije negira da su iranski brodovi pokušali da ometu prolazak britanskog tankera „Britiš heritidž“ kroz Ormuski moreuz, navodi agencija „Fars“, pozivajući se na saopštenje Ratne mornarice, koja se nalazi u okviru Korpusa. Međutim, britansko Ministarstvo saobraćaja je preporučilo da se povećaju mere bezbednosti u moreuzu.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif je rekao u intrervjuu televiziji „Majadin“ da je zadržavanje iranskog tankera „pljačka“ po nalogu SAD.
Prema njegovim rečima, „opravdanje Londona je smešno i samo potvrđuje da Britanci rade po naređenju SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala