Holandski veterani odlučili da tuže državu zbog Srebrenice

© AP Photo / Amel EmricHolandski veteran
Holandski veteran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa veterana iz holandskog bataljona Unprofora, koja je 1995. godine činila deo mirovnih snaga UN u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv Vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simbolične odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana Mihael Rupert izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u „nemoguću misiju“.

„Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i onda ih napustila“, rekao je Rupert.

Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenice naneta velika telesna, psihološka i finansijska šteta, a ona je naneta i njihovim društvenim životima.

Pre tri godine se oko 230 veterana okupilo u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice i dalje suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv Vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala