Ekskluzivno: Sputnjik objavljuje ceo razgovor Zaeva sa ruskim prankerima (video)

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPranker Leksus (Aleksej Stoljarov)
Pranker Leksus (Aleksej Stoljarov)  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razgovor ruskih prankera sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom izazvao je pravi mali zemljotres na Balkanu, pokazavši ogoljenu šemu političkog delovanja danas.

Pokušaj Zaeva da relativizuje očigledne činjenice i da optuži Sputnjik za širenje lažnih vesti, a prankere da su netačno preneli njegove reči, bio je povod da pitamo Leksusa (Aleksej Stoljarov) šta se zapravo dogodilo.

„Mi tekst nismo menjali. Samo smo objavili to što je on rekao. Ako poslušamo snimak, čujemo reč ’donacija‘. Nimalo ga nije začudilo što samo mora da plati 100.000 dolara i da mu je onda autokefalnost garantovana. Samo to da uradi. Štaviše, ako mu dovedem prijatelja, cena će biti 100.000. To je istina. Ne znam šta je shvatio, ali je bilo tako.“

Šta vam je Zaev govorio o Srbiji i Kosovu?

— Što se tiče Kosova, on je bio zabrinut zbog planova razmene teritorija severnog dela Kosova i teritorija koje su Albanci hteli da uzmu sebi. On je smatrao da Srbija realizuje Putinov plan, što ga je jako brinulo. On nam je rekao da se u vezi sa tim žalio Majklu Pompeu. Što se tiče odnosa prema Vučiću, on je javno govorio da je Vučić pod kontrolom Rusije i da se tu nema čemu čuditi.

Za javnost je bila iznenađenje i informacija da niste samo vi zvali Zaeva, nego i on vas…

— Sa premijerom Makedonije smo imali minimum pet razgovora u toku godine. U početku, kada smo počeli sa njim da razgovaramo, mislili smo da će to biti samo jedan razgovor. Kao po pravilu, naša igra ne traje dugo. Mislili smo da nam samo kaže nešto u vezi sa odnosima sa Rusijom i u vezi sa mešanjem u unutrašnje stvari. U to vreme su bili referendum i proterivanje naših diplomata. Mislili smo da će jedan poziv biti dovoljan. Međutim, on je odmah počeo da nam se žali na svoje unutrašnje probleme, što mi nismo očekivali. Počeo je, mimo protokola, da govori o tome kako su Rusija i druge države loše, što nas je naravno iznenadilo i mi smo odlučili da održavamo kontakt. Održavali smo neformalne odnose. Nekad je on zvao, nekad mi. Slali smo jedni drugima fotografije.

O čemu ste još razgovarali?

— Razgovarali smo o mnogo čemu: o tome kako će on provoditi referendum i na koliki procenat stanovništva se može osloniti tokom glasanja i shvatili smo da je siguran da će uspeti. Nadao se i albanskoj podršci, jer je ta manjina mnogo rešavala. Najvažnije je, kako je rekao, to što ga jako podržavaju američki političari i da će „makedonska crkva“ uskoro dobiti autokefalnost, u čemu mu je direktno pomagao (bivši grčki) premijer Cipras. On je više puta govorio da Cipras razgovara sa patrijarhom Vartolomejom.

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPrezentacija knjige "Vovan i Leksus. Kome zvoni telefon"
Ekskluzivno: Sputnjik objavljuje ceo razgovor Zaeva sa ruskim prankerima (video) - Sputnik Srbija
Prezentacija knjige "Vovan i Leksus. Kome zvoni telefon"

Šta je Zaev govorio u vezi sa ulaskom Makedonije u NATO?

— Govorio je da žele da uskoro stupe u NATO, bez obzira na to što je Rusija protiv. Mi smo mu rekli da može direktno da razgovara sa generalnim sekretarom NATO-a i dostavili smo mu izrezane fraze generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, sa kojim smo pre toga razgovarali. Pošto je Zaev naivan, poverovao je frazama koje su se u krug vrtele, misleći da razgovara sa Stoltenbergom. Nakon tog razgovora se čak i hvalio da mu je generalni sekretar pružio podršku. Međutim, naivnost nije najgora osobina čoveka. Loše je kada se takvi ljudi nalaze na takvoj poziciji.

Šta biste poručili Zaevu?

— Želeo bih da kažem da ne smatram Zaeva lošim čovekom. Kao prijatelj, on je vrlo prijatan i šarmantan. Otvorenost nije loša. Loše je kada čovek govori nešto što ne misli i kada ispoveda ideje rusofobije. To mi se ne sviđa. Ipak, nadam se da se neće ljutiti, već da će izvući zaključak — da naši narodi ipak treba da se druže, a ne da budu neprijatelji. To bih mu poželeo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala