Britanci tvrde: Iran je pokušao da presretne naš tanker

© REUTERS / Alexandra UlmerNaftni tanker
Naftni tanker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski brodovi opremljeni oružjem pokušali su da presretnu britanski naftni tanker u Ormuskom prolazu pre nego što su ih oterali brodovi Kraljevske ratne mornarice Velike Britanije, tvrde britanske vlasti.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, od tankera je traženo da se zaustavi u obližnjim iranskim vodama, ali brodovi su se povukli nakon upozorenja od strane britanske fregate, piše „Indeks“.

Iranci demantuju

Iranska revolucionarna garda opovrgnula je da je došlo do incidenta.

„U poslednjih 24 sata nismo imali nikakav incident sa stranim brodovima u Ormuskom prolazu, pa takođe ni sa britanskim“, navela je Revolucionarna garda u saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici.

Iran preti osvetom još otkako je jedan njegov tanker zaplenjen u Gibraltaru prošle sedmice. Ministarstvo obrane SAD nije komentarisalo događaje, iako je Pentagon javio da zna za izveštaj o pokušaju iranskih brodova da presretnu britanski naftni tanker.

Britanski izveštaj o incidentu

Prema izveštaju, pet brodova Korpusa Iranske revolucionarne garde približilo se tankeru „Britiš heritidž“ dok je isplovljavao iz zaliva.

Britanska fregata „HMS Montrouz“ zapretila je iranskim brodovima ispaljivanjem hitaca u slučaju da se ne povuku.

Britanski marinci su prošli sedmice zaplenili iranski naftni tanker u vodama Gibraltara zbog dokaza da je plovio u Siriju uprkos sankcijama EU.

Iran je u znak osvete zapretio zaplenom britanskog naftnog tankera ako iranski brod ne bude pušten.

Diplomatski rat Irana i Velike Britanije

Iran je britanskog ambasadora u Teheranu pozvao na konsultacije, žaleći se pritom na „gusarsku taktiku“ Britanaca, dok je iranski predsednik Hasan Rohani Veliku Britaniju nazvao „uplašenom“ zbog toga što se koristi brodovima Kraljevske ratne mornarice kako bi pratila naftni tanker.

Brodovi mornarice pratili su tanker „Pacifik vojadžer“ tokom jednog dela njegove plovidbe kroz Ormuski tesnac.

Usled rastućih tenzija između Velike Britanije i Irana, SAD su pozvale na uvođenje novih sankcija kako bi se kaznio iranski režim.

Britanci, međutim, ne zahtevaju to, iako i dalje optužuju Iran za napade na dva tankera u Omanskom zalivu u junu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala