Uprkos zabranama Kijeva, novinari Rusije i Ukrajine će održati telemost

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaStudio televizije Russia Today u Moskvi
Studio televizije Russia Today u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasnik i voditelj ukrajinske televizije „Njuzvan“ Taras Kozak izjavio je da će u petak biti održana ukrajinsko-ruska video-konferencija.

„Jutros smo se dogovorili da u petak bude održan telemost na ruskoj televiziji“, rekao je Kozak na sastanku sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi.

„Hvala vašim novinarima koji ne odustaju od te teme, jer udeo ruske televizije u Ukrajini takođe postoji. Postoje satelitske antene i ljudi vide istinu, jer žele da razgovaraju mimo politike“, rekao je vlasnik televizije „Njuzvan“, koji je i trebalo da vodi ovu video-konferenciju, ali je ona odložena iz bezbednosnih razloga.

Kozak je izrazio nadu da će Ukrajinci na izborima za Vrhovnu radu dati pravu ocenu „partije rata“ i da će se komunikacija između ruskog i ukrajinskog naroda nastaviti. On je dodao da su novinari „Njuzvana“ već pozvani u tužilaštvo na ispitivanje.

Ranije je telemost „Treba da razgovaramo“ između studija televizija „Rusija 1“ u Moskvi i „Njuzvan“ u Kijevu bio planiran za 12. jul. Naglašeno je da bi trebalo da se održi bez učešća političara i politike, da bi trebalo da bude dijalog među narodima.

Kijev je oštro kritikovao ovu ideju, a protiv su bili i aktuelni i bivši predsednik, Vrhovna rada, Ministarstvo spoljnih poslova i Savez novinara Ukrajine.

Sa druge strane, Moskva je tu inicijativu podržala.

Televizija „Njuzvan“ je 8. jula saopštila da otkazuje video-konferenciju zbog pretnji fizičkim nasiljem ukrajinskim novinarima i njihovim porodicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala