Ukoliko bude napadnuta, Turska će upotrebiti S-400

© AP Photo / Presidential Press ServicePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će upotrebiti lansirne protivvazdušne sisteme S-400, koje je kupila od Rusije, ukoliko bude napadnuta, izjavio je predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan.

„Imamo pravo i priliku da iskoristimo S-400 gde i kada nam to bude potrebno. Upotrebićemo ovaj sistem ako nas napadnu. Zato smo i ulagali u njega“, rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu prilikom povratka iz posete Bosni i Hercegovini, a prenosi list „Jeni safak“.

On je ponovio i da nema reči o tome da Turska odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih sistema.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave njihovi sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala