U Rusiji počela restauracija „Majke Otadžbine“ (video)

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaRestauracija spomenika "Majka Otadžbina zove" u Volgogradu
Restauracija spomenika Majka Otadžbina zove u Volgogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Volgogradu je počela restauracija jedne od najvećih statua na svetu — „Majka Otadžbina zove“ i u narednih devet meseci ovo grandiozno delo biće pokriveno skelama.

Velika restauracija obaviće se po prvi put u poslednje 52 godine i biće završena do 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Radovi na popravci će se odvijati i iznutra i spolja. Za restauraciju su napravljene specijalne skele. Ovo je prva takva rekonstrukcija od trenutka postavljanja ovog objekta.

Radovi će se odvijati 24 sata dnevno – u svakoj smeni radi oko 75 stručnjaka. Ispostavilo se da je restauracija spomenika bila neophodna: već je otkriveno 12 pukotina od kojih su neke predstavljale pretnju za čitav spomenik i njegove posetioce. Na primer, ruka koja steže mač, gotovo da je razbijala betonsku konstrukciju. Sada su unutra postavljeni specijalni kablovi i senzori. Graditelji tvrde da će spomenik moći da izdrži čak i tornado.

Za restauraciju za obnovu spoljne površine ukupno je izdvojeno 688 miliona rubalja (oko 9,6 miliona evra). Ovaj deo radova trebalo bi da bude završen do marta 2020. godine.

Restauratori tvrde da radovi neće smetati posetiocima koji žele da vide ovaj spomenik. Zatvorena će biti samo platforma za posmatranje pored statue.

Na Mamajevom Kurganu (brdo iznad Volgograda) nalazi se memorijalni kompleks u čast sećanja na Staljingradsku bitku (od avgusta 1942. do februara 1943), koja se odigravala i na ovom uzvišenju.

Vojnici na vojnoj paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Putin: Priprema se velika proslava godišnjice Dana pobede

Ova bitka je bila odlučujuća u konačnoj sovjetskoj pobedi nad silama Osovine na istočnom frontu u Drugom svetskom ratu. U vreme kada je bila završena 1967. statua „Majke Otadžbine“ je bila najviši spomenik na svetu.

Memorijal je građen između 1959. i 1967. godine i krunisan je velikom statuom Majke Otadžbine. Spomenik je dizajnirao skulptor Evgenij Vučetić, a njegovo puno ime je „Majka Otadžbina zove!“. Spomenik predstavlja ženu koja je iskoračila sa podignutim mačem. Figura Otadžbine je visoka 52 metra, a od stopala do vrha mača ima 82 metra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala