Svečano otvoren „Kustendorf klasik“ na Mećavniku (foto)

© Sputnik / Aleksandar MilačićSvečano otvaranje festivala Kustendorf klasik
Svečano otvaranje festivala Kustendorf klasik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sedmi po redu festival ruske klasične muzike, zajednički projekat poznatog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“, svečano je otvoren večeras na Mećavniku.

Ceremonija otvaranja počela je porojekcijom kratkometražnog studentskog filma „Puls“ reditelja Damira Romanova, sa Milošem Bikovićem i Vesnom Trivalić u glavnim ulogama. Nakon toga usledila je dodela nagrade Federalne agencije „Ros Sotrudničestvo“ Emiru Kusturici za prijateljstvo i saradnju.

© Sputnik / Radoje PantovićSedmi festival ruske muzike "Kustendorf klasik" počeo je danas u Drvengradu takmičenjem mladih muzičara.
Svečano otvoren „Kustendorf klasik“ na Mećavniku (foto) - Sputnik Srbija
Sedmi festival ruske muzike "Kustendorf klasik" počeo je danas u Drvengradu takmičenjem mladih muzičara.

Otvarajući ovogodišnji „Kustendorf Klasik“ direktor i osnivač festivala Emir Kusturica istakao je da se uprkos teškim vremenima, kada se kultura potiskuje na marginu, na Mećavniku, svake godine održavaju tri festivala.

„Ovaj mali kulturološki azil na Mećavniku predstavlja otpor marginalizaciji kulture zahvaljujući kojoj jedino srpski narod na kraju može da preživi“, rekao je mokrogorski profesor, a zatim reč dao specijalnom gostu, ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću.

© Sputnik / Aleksandar MilačićFestival je otvoren koncertom simfonijskog orkestra "Kustendorf" koji je izveo Berliozovu simfoniju "Harold u Italiji"
Svečano otvoren „Kustendorf klasik“ na Mećavniku (foto) - Sputnik Srbija
Festival je otvoren koncertom simfonijskog orkestra "Kustendorf" koji je izveo Berliozovu simfoniju "Harold u Italiji"

„Emir Kusturica je napravio svoj i naš grad na brdu i taj grad kulture sija i u Srbiji i širom sveta jarkim svetlom. On sija svojim sjajem, ali i sjajem onog talenta i nadahnuća koji u njega svake godine donose mladi i talentovani umetnici, kulturni poslanici iz celog sveta“, zaključio je ministar Vukosavljević.

Nakon održanih govora na scenu je stupio čuveni ruski violinista Jurij Bašmet koji je, u pratnji Simfonijskog orkestra Kustendorf, dokazao da je majstor svog zanata izvodeći Berliozovog „Harolda u Italiji“.

© Sputnik / Radoje PantovićOve godine na festivalu dominiraju pijanisti.
Svečano otvoren „Kustendorf klasik“ na Mećavniku (foto) - Sputnik Srbija
Ove godine na festivalu dominiraju pijanisti.

Ovaj slavni violinista je i umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra „Nova Rusija“, profesor Moskovskog konzervatorijuma i počasni profesor Kraljevske muzičke akademije u Londonu. Bašmet je nastupao sa najistaknutijim orkestrima sveta, među kojima su Berlinska filharmonija, Bečka filharmonija, kraljevski orkestar  „Konsertgebau“, bostonski i čikaški Simfonijski orkestar, Njujorška filharmonija… Poslužio je kao inspiracija mnogim kompozitorima koji su za njega napisali više od 55 dela.

© Sputnik / Radoje PantovićU takmičarskom programu predstaviće se 50 mladih muzičara sa akademija i iz muzičkih škola iz Srbije, Republike Srpske, Kine i Nemačke.
Svečano otvoren „Kustendorf klasik“ na Mećavniku (foto) - Sputnik Srbija
U takmičarskom programu predstaviće se 50 mladih muzičara sa akademija i iz muzičkih škola iz Srbije, Republike Srpske, Kine i Nemačke.

Posle Bašmetovog nastupa mokrogorska publika je bila u prilici da čuje i kompoziciju „Posvećenje proleća“ Igora Stravinskog u izvođenju Simfonijskog orkestra Kustendorf pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

U takmičarskom delu festivala Kustendorf Klasik učestvovaće 50 mladih muzičara iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine. U naredna tri dana trajanja festivala, mladi muzičari takmičiće se u izvođenju dela klasične muzike u dve starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina. Takmičari će se nadmetati za glavnu nagradu festivala, „Zlatnu matrjošku“.

© Sputnik / Radoje PantovićOve godine na festival se prijavio rekordan broj solista.
Svečano otvoren „Kustendorf klasik“ na Mećavniku (foto) - Sputnik Srbija
Ove godine na festival se prijavio rekordan broj solista.

Najbolje će izabrati žiri u čijem su sastavu: Jekaterina Dulova, predsednica žirija i rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije, Anja Đorđević, kompozitor i Aleksandar Madžar, pijanista.

Program sedmog „Kustendorf Klasika“ biće ispunjen vrhunskom muzikom od ranog jutra do kasne večeri.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala