Sudija traži duži rok za pisanje presude u slučaju „državni udar“

© FotoSuđenje Crna Gora
Suđenje Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sudija Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, zatražila je, u skladu sa zakonskom procedurom, a zbog složenosti predmeta — produženje roka za pisanje presude prvostepeno osuđenima za pokušaj terorizma.

Zakonski rok od 60 dana za dostavljanje pisane presude grupi osuđenoj za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine istekao je u utorak, a sudija Mugoša — još nije dovršila taj posao.

Ona je, stoga, pisanim putem obavestila o tome predsednika Suda Borisa Savića i obrazložila — da to nije uspela da učini zbog obimnosti i složenosti predmeta.

Iz Višeg suda je podgoričkom portalu „CdM“ pojašnjeno da se Mugoša pozvala na zakonsku mogućnost da se u ovako složenim i obimnim predmetima taj rok može produžiti.

Milan Knežević i Andrija Mandić - Sputnik Srbija
Knežević: Slučaj „državni udar“ je deo borbe protiv SPC

„Sudija Suzana Mugoša, u skladu sa zakonom, obavestila je predsednika Suda da, zbog obimnosti dokaznog materijala i složenosti predmeta, nije u mogućnosti da u zakonskom roku pisano izradi navedenu presudu“, rekla je za ovaj portal portparolka podgoričkog Višeg suda Aida Muzurović.

Prema njenim rečima — rok za pisanu izradu presude, propisan Zakonikom o krivičnom postupku, propisuje rok od mesec dana po objavljivanju, a u složenim stvarima — dva meseca po objavljivanju presude, s tim što može biti i duži, ukoliko o tome predsednik Veća obavesti predsednika Suda.

U ovom postupku optuženo je 13 osoba za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Oni su proglašeni krivim 9. maja ove godine i osuđeni su na ukupno 69 godina i sedam meseci zatvora, jer su, prema oceni sudskog veća — nesumnjivo počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala