Sinod ruske crkve: Dižemo glas u zaštitu SPC u Crnoj Gori

© Foto : Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaSinod Ruske pravoslavne crkve
Sinod Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio je duboku zabrinutost zbog pogoršanja položaja eparhija Srpske patrijaršije na teritoriji Crne Gore, gde već nekoliko godina jedinstvo pravoslavlja strada zbog raskolničkog delovanja takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve navodi da je u Crnoj Gori došlo do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vernike.

„Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, koji se sastao od 9. do 18. maja 2019. godine, konstatovao je da u savremenoj Crnoj Gori postoje pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće ’Crnogorske pravoslavne crkve‘, kao i da postoje pretnje uništavanja određenih mesta molitvenog poklonjenja“, navodi se u saopštenju Sinoda Ruske crkve, a prenosi televizija Hram.

Ruska crkva u saopštenju izražava zabrinutost povodom nastupa predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na stranačkom skupu u Nikšiću 8. juna, tokom kojeg je izrazio nameru da ostvari „obnovu crnogorske autokefalne crkve“.

„Posebnu zabrinutost izaziva objavljeni predlog zakona Vlade Crne Gore, iz maja 2019. godine, o slobodi religije i verovanja i pravnom položaju verskih organizacija, koji sadrži niz diskriminatornih mera, između ostalih i prisvajanje u državno vlasništvo dela imovine Srpske patrijaršije, uključujući tu i zdanja hramova i manastira“, navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da je Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve okarakterisao predlog zakona kao „antievropski i anticivilizacijski“, čiji je cilj diskriminacija eparhija Srpske patrijaršije na teritoriji Crne Gore, i koji predstavlja — „direktno uplitanje u unutrašnja delovanja Crkve“.

U saopštenju se podseća i da je ozbiljne primedbe na određene odredbe predloga zakona izrazila i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

„Sa zabrinutošću sagledavajući poslednje inicijative crnogorskih vlasti, pozivamo ih da prekinu diskriminaciju i podrivanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve; dižemo glas u njenu zaštitu, da vide duhovne tradicije, koje sežu ka Svetom Savi, viševekovnom osnovu, na kom su sazdani crnogorska pravoslavna kultura i državnost“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju — „Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve izražava bratsku podršku arhijerejima, sveštenstvu i svim čedima Srpske patrijaršije u Crnoj Gori koji slede zavete velikih svetitelja te zemlje, Save Srpskoga, Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i sveštenomučenika Joanikija crnogorsko-primorskog i, uprkos teškim uslovima pritisaka, ostaju verni istini Svetog Pravoslavlja“, poručio je Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala