Rano da se govori o obnovi letova za Gruziju

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRed letenja na aerodromu Domodedovo u Moskvi
Red letenja na aerodromu Domodedovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj smatra da je preuranjeno da se govori o obnavljanju letova za Gruziju i da će se situacija pratiti, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Ne može se isključiti mogućnost obnove letova i, naravno, nadamo se da će se, pre ili kasnije, to i dogoditi. Ali, za sada, s obzirom na snažnu polarizaciju gruzijskog društva i antiruskih, rusofobičnih pojava sa ekstremističkim tonovima, postoji objektivna opasnost ako se u Gruziji nađe veliki broj ruskih turista“, odgovorio je Peskov na pitanje — kada bi mogli da se obnove letovi za Gruziju i od čega to zavisi.

On je naglasio — da je zabrana letova u tu zemlju bila neophodna mera.

„Shodno tome, situacija će se stalno pratiti i čim se pojave znakovi da se situacija u Gruziji normalizovala i da je nestala i najmanja pretnja za ruske turiste, koja je rezultat takvih rusofobičnih pojava, tada će biti vremena za analizu i za donošenje nekih drugih rešenja. Za sada je rano da se o tome govori“, dodao je portparol Kremlja.

Antiruska dešavanja u Gruziji

U gruzijskoj prestonici 20. juna počeli su protesti zbog toga što je, tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja, šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov, seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.

Kasnije je u centru grada počeo miting kojem se priključila opozicija sa zahtevom — da članovi Vlade podnesu ostavke. U neredima je povređeno 240 ljudi, a više od 300 osoba je uhapšeno.

U nedelju 7. jula uveče voditelj Georgij Gabunija započeo je svoj autorski program „P. S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao. Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno da se pogoršaju.

Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije. Kasnije se kompanija zvanično izvinila zbog opscenog jezika u programu.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije ocenilo je ispad voditelja kao pokušaj da se unese tenzija u odnosima između zemalja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala