Putin: Potrebno učiniti sve za tehnološki suverenitet Rusije

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija mora da garantuje svoj tehnološki suverenitet i mora da zauzme dostojno mesto među vodećim igračima na perspektivnim novim tržištima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na zasedanju o ekonomskim pitanjima.

„Globalna konkurencija za posedovanje tehnologija budućnosti već je počela da se odvija, to može jasno da se vidi. A naš zadatak je da, ne gubeći vreme, učinimo sve kako bismo postali jedan od lidera; da garantujemo Rusiji tehnološki suverenitet i dostojno mesto među vodećim igračima na perspektivnim novim tržištima“, objasnio je Putin.

On je naglasio da ključne oblasti visoke tehnologije određuju ekonomiju budućnosti, ne samo Rusije, već i svetske ekonomije uopšte. Zbog svoje široke primene, takve tehnologije mogu da obezbede pravi proboj za Rusiju i da olakšaju prelazak na kvalitativno viši nivo u najrazličitijim granama industrije i oblastima delatnosti.

„Očekujemo da naše vodeće kompanije postanu pravi lideri — tehnološki, kadrovski, finansijski. Globalno iskustvo pokazuje da i do 80 odsto uspešnih istraživanja i razvoja obezbeđuje korporativni sektor. Sa svoje strane, država će pružiti svu neophodnu pomoć partnerskim kompanijama za razvoj visoke tehnologije“, dodao je šef ruske države.

„Oblasti visoke tehnologije treba aktivno razvijati, a ne samo da osluškujemo na ovu temu“, dodao je Putin na potpisivanju sporazuma predstavnika krupnih kompanija i Vlade o razvoju visokih tehnologija.

„Potrebno je odmah i aktivno raditi“, rekao je predsednik Rusije i izrazio je nadu da će se rad na osnovu dokumenata odmah pokrenuti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala