Putin: Obama nije ispunio dogovore o Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama na sastanku u Kini
Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama na sastanku u Kini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu ispunile deo sporazuma postignutih 2014. godine za vreme telefonskog razgovora između predsednika Rusije Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, rekao je ruski lider u intervjuu američkom reditelju Oliveru Stounu za novi film „Revealing Ukraine“.

Režiser je podsetio predsednika da je, u vreme dramatičnih događaja na „majdanu“ u Kijevu 2014. godine, Putin održao telefonski razgovor sa Obamom. Međutim, ruski predsednik odbio je da otkriva detalje tog razgovora.

„Obama više nije predsednik, ali ipak postoje određene stvari o kojima ne govorimo“, rekao je Putin.

„U svakom slučaju, mogu da kažem da naši sporazumi, koji su postignuti tokom ovog telefonskog razgovora — nisu ispunjeni sa američke strane“, rekao je Putin. „Na tom bih se ograničio, ne bih ulazio u detalje“, dodao je on.

Mešanje u američke izbore: Moskva ili Kijev?

Što se tiče odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Putin je ponovo naglasio da Moskva nije uticala na unutrašnje političke procese u ovoj zemlji.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i američki režiser Oliver Stoun tokom intervjua - Sputnik Srbija
Oliver Stoun opet kod Putina, ovog puta zbog filma o Ukrajini

„Ja se ni tada nisam mešao, ni sada ne želim da se mešam i ni u budućnosti ne nameravam da se mešam“, rekao je Putin.

„I bez obzira kakvi su naši blogeri i ko god tamo radi na internetu, bez obzira kako su izražavali svoje mišljenje o situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, to nije moglo da igra ključnu odlučujuću ulogu (na američkim izborima). To je glupost“, dodao je predsednik Rusije.

„Sjedinjene Američke Države su ogromna zemlja, ogroman narod, sa sopstvenim problemima, sa sopstvenim idejama o tome šta je dobro, a šta loše; sa shvatanjem da se za prethodnih nekoliko godina, 10 godina, na primer, sa ogromnim povećanjem bogatstva vladajuće klase i bogatih ljudi — za srednju klasu ništa nije promenilo na bolje. I upravo su te okolnosti razumeli oni koji su vodili izbornu kampanju gospodina Trampa, a i on je sam shvatio i radio na ovoj platformi“, objasnio je ruski lider.

Predsednik Rusije se složio sa mišljenjem režisera da je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko podržavao Trampovu protivnicu na američkim predsedničkim izborima Hilari Klinton.

„Tu nema nikakve tajne“, smatra Putin.

Istovremeno, prvi čovek ruske države to ne smatra mešanjem Kijeva u poslove Vašingtona.

„Oni su polazili od činjenice da će gospođa Klinton pobediti i sve su činili kako bi pokazali svoju lojalnost budućim američkim vlastima. Pokušali su da stvore pozitivno mišljenje o sebi kod budućeg predsednika, pa su sebi dozvolili neprijatne izjave o Trampu i na sve načine su podržavali demokrate“, smatra Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala