Otkriven tajni dokument koji predviđa raspad Velike Britanije na četiri države

CC0 / / Bregzit
Bregzit - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Postoji „realan rizik“ od raspada Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem, u slučaju „bregzita“ bez sporazuma, piše „Fajnenšel tajms“ (FT).

Pritom — to nije njihova procena, već je reč o dokumentu koji je predstavljen britanskoj Vladi. Dejvid Lidington, neformalni zamenik premijerke u ostavci Tereze Mej, izvestio je o tom istraživanju članove kabineta, i to u samom finišu borbe između Borisa Džonsona i Džeremija Hanta za mesto čelnika Konzervativne stranke i, samim tim, i borbe za mesto britanskog premijera.

„FT“ nije objavio kada je Vlada obaveštena o ovim zaključcima, ali je zanimljivo da je „FT“ dobio uvid u dokument upravo na dan debate između Džonsona i Hanta, koja je održana u utorka 9. jula. Prvi je zagovornik izlaska iz EU bez dogovora, dok drugi smatra da bi to bio samo ultimativni potez.

Zaključci dokumenta:

Škotska

— pokret za nezavisnost predstavlja „važan i urgentan politički izazov” koji bi mogao da se poveća ukoliko Škotska nacionalna partija (SNP) osigura većinu na izborima za lokalni parlament 2021. godine.

Vels

— rastuća podrška lokalnoj stranci Plaid Kymru potvrđuje da „ne možemo da budemo spokojni kada je reč o odnosu Velsa prema Uniji i nezavisnosti“.

Severna Irska

— za London posebno zabrinjavajuće deluju zahtevi za „glasanjem o granici“, što bi moglo da dovede do ujedinjenja Irske. Na umerene glasače u Severnoj Irskoj posebno privlačno deluje društvena liberalizacija u Republici Irskoj (ukinut stari zakon o abortusu, omogućene istopolne zajednice, smanjen uticaj Katoličke crkve na društvena pitanja). „’Bregzit‘ bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede direktna uprava Londona nad Severnom Irskom, samo bi dodatno zaoštrio situaciju“.

Engleska

— poslednja istraživanja pokazuju da su Englezi postali indiferentni prema Uniji. To se posebno odnosi na engleske članove Konzervativne stranke: 63 odsto njih prihvatilo bi nezavisnost Škotske kao cenu za „bregzit“.
Reč o prvom javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi direktna posledica „bregzita“ mogao biti — raspad Ujedinjenog Kraljevstva.

Situacija sa Škotskom nije novost: Nikola Stardžon, prva ministarka, više puta je jasno rekla da Škotska nacionalna partija (SNP) čeka da se proces „bregzita“ završi, a da će odmah zatim pokrenuti kampanju za novi referendum o nezavisnosti. Novi referendum bi trebalo da se održi i pre sledećih izbora.

Podrška u javnosti za takav korak je oko 65 odsto. Laburisti su u više navrata rekli da će, ako budu na vlasti, onemogućiti referendum. Međutim, SNP već traži pravne korake kojima će moći da se tome suprotstavi.

Novost je situacija sa Velsom, koji je, sve do sada, bio smatran čvrstim uporištem zajedništva. Ali, situaciju je katalisala odluka kompanije „Ford“ da zatvori fabriku, što su učinile i neke druge kompanije. A uticala je i spoznaja da će poljoprivrednici ostati bez subvencija iz EU.
Posebno je osetljiva Severna Irska. Razlozi koji su izneti pred britansku Vladu pokazuju da je situacija ozbiljna: ni Belfast ni Dablin ne žele granicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala