Naučnici pronašli drevni biblijski grad

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANAArheolozi na iskopavanju drevnog biblijskog grada Ziklag u Izraelu
Arheolozi na iskopavanju drevnog biblijskog grada Ziklag u Izraelu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski arheolozi pretpostavljaju da su pronašli filistejski grad Ziklag, u kome se, prema biblijskoj priči, skrivao David kada ga je progonio car Saul.

Tokom iskopavanja na jugu zemlje, istraživači sa Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu, Makvari univerziteta iz Sidneja i iz Izraelske uprave za antikvitete, otkrili su ruševine filistejskog naselja, a iznad njih i građevine iz poznijeg vremena, kao i predmete koji datiraju iz vremena vladavine cara Davida.

„Postoji 12 različitih verzija o mestu gde se nalazi grad Ziklag. Ali ni u jednom od tih mesta nije bilo tragova smenjivanja filistejskih naselja i naselja cara Davida. Pronađeni su samo tokom iskopavanja u mestu Kirjat Gat“, navodi se u saopštenju za štampu.

U filistejskom sloju, koji datira iz 12. i 11. veka pre nove ere, naučnici su pronašli ostatke masivnih kamenih građevina, alata, posuda i uljanih lampi.

Jermenski hram Hor Virap u blizini planine Ararat - Sputnik Srbija
Misterija Nojeve barke: Gde je biblijski Ararat

„Iznad ostataka filistejskog grada otkriveno je poljoprivredno naselje, koje datira iz vremena cara Davida, a to je početak 10. veka pre nove ere. Njegova istorija je prekinuta strašnim požarom, koji je uništio građevine. U različitim prostorijama pronađeno je oko stotinu celih keramičkih posuda“, opisuju naučnici svoje pronalaske.

U starozavetnim tekstovima Ziklag se spominje više puta. David je živeo u tom gradu, dok se skrivao od cara Saula. Odatle je otišao u Hebron, gde je bio imenovan za cara. Osim toga, u Bibliji je opisan i napad Amalika na Ziklag, koji su ga zapalili, a zatim i zarobili stanovništvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala