Dodik Komšiću: Prvo da se ispita ko je hteo da ubije Vučića

© Tanjug / Dimitrije GolMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je hrvatskom članu Željku Komšiću, koji je danas izneo teške optužbe na račun Srbije i RS u vezi sa zločinom u Srebrenici, da bi Komšić pre svega morao da izda nalog da se ispita ko je i kako hteo da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima pre nekoliko godina.

Dodik je, u izjavi za Tanjug, istakao i da Komšić, ali i drugi, treba da cene činjenicu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u Srebrenici, gde su, podseća, pokušali da ga ubiju.

„Kada na to odgovore, može se razgovarati o nekim drugim stvarima“, poručio je Dodik i dodao da je Srbija daleko važnija i moćnija „priča“ nego što može Komšić bilo šta da kaže o njoj.

„Pre svega bi morao da dâ nalog da se ispita kako su hteli i ko je hteo da ubije Vučića kada je već bio tamo, a ne da na ovaj način opet vraća stare teme i stare igre, ne obazirući se na ono što oni čine i kako čine“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Srebrenica mesto stradanja, ali ne samo Bošnjaka, kako Komšić želi da prikaže, već i masovnog stradanja Srba.

On je istakao da svakako treba odati poštu svakoj žrtvi, bošnjačkoj, hrvatskoj, srpskoj i svakoj drugoj, ali da pokušaji da se negiraju srpske žrtve i da se favorizuju samo jedne — minimizuju i samo stradanje Bošnjaka.

Kako je to nekome dopušteno, a nekome nije?

Dodik je primetio da je Komšić u nizu izjava veoma loše govorio o Srbiji.

Kao primer je naveo Komšićevu reakciju od pre nekoliko dana, na izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je upitao šta bi rekli kada bi Srbija najavila da će voditi zajedničku spoljnu politiku sa Republikom Srpskom, kao što su to učinile Tirana i Priština.

„Ja to isto pitanje postavljam — šta bi rekli da se mi dogovorimo ovde da RS putem diplomatskog sistema Srbije bude zastupljena u svetu. Šta bi onda oni rekli? To je realno pitanje. Kako je to nekome dopušteno, a nekome nije? Kako postoje jedna prava za jedne, a ne i za druge“, upitao je Dodik.

Hrvatskom članu Predsedništva BiH Željku Komšiću sutrašnja komemoracija povodom 24 godine od zločina u Srebrenici bila je povod da optuži Srbiju i Republiku Srpsku za navodno veličanje genocida u Srebrenici, a vlasti u Srbiji da nisu odustale od „pogromaškog projekta SANU“, te da se, pošto nisu kažnjene za Srebrenicu, kako kaže, „nadaju se da će moći ponovo da urade isto“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala