Đukanović objasnio kakav odnos ima sa Vučićem, a kakav sa Tačijem

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da odnosi sa Srbijom i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu zahladneli, ali i da nisu kao što su bili ranije.

„Nisu zahladneli naši odnosi. Sastanaka zvaničnih i nezvaničnih ima, malo više je bilo nezvaničnih i to nije bilo tako davno, postoji komunikacija“, kazao je Đukanović za „BN“ televiziju.

Sa Vučićem se, kaže, čuje često, mnogo češće nego sa Hašimom Tačijem i ti razgovori su — prijateljski.

„To su razgovori dva državno odgovorna čoveka. Razgovori u kojima se razlikujemo po određenim pitanjima, ali je to prihvatljivo, zato što se podrazumeva da i jedan i drugi, i svaki sledeći sa kojim razgovaramo, pokušavamo da primarno vodimo računa o interesima države koju predstavljamo. Naravno, sa svešću da nikada ne možete apsolutizovati interese jedne države i da morate voditi računa da ti interesi budu kompatibilni sa onim što nam je zajednički regionalni interes, a to je stabilnost“, rekao je Đukanović.

Potvrđuje, međutim, da je došlo do promene u tim odnosima.

„Nije bilo tako davno kada su i sa jedne i sa druge adrese stizale poruke o odličnim međudržavnim odnosima, da bi danas, bez velike udubljenosti, nego analizirajući samo ono što su političke javne poruke i ono što je uređivačka politika većine medija, mogli da zaključimo da ti odnosi više nisu tako dobri kao što su bili u prethodnom periodu“, rekao je Đukanović.

Razlog vidi u tome što je otvoren prostor za obnovu jako pogrešnih i nakaradnih teza, koje su dovele do ugrožavanja vitalnih vrednosti svih naroda koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka.

Upitan na koje teze misli — Đukanović kaže da postoje ambicije određenih država u regionu da uređuju prava svojih sunarodnika u drugim državama.

„To je bio razlog za rat devedesetih... I to je rodilo pogubne ideje koje su dovele do rata...“, rekao je.

Što se tiče priznanja samoproglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, Đukanović kaže — da je tu odluku donela suverena država Crna Gora na bazi vlastite procene onoga što su regionalni interesi.

„Naša procena je da je najvažniji regionalni interes — stabilnost. Saglasno tome, mi smo zaključili da nećemo doprineti stabilnosti, ako žmurimo pred realnošću. Tu odluku smo doneli ne želeći da radimo na štetu Beograda, ili u korist Prištine“, kazao je Đukanović i naveo da je o tome upoznao i tadašnje zvaničnike u Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala