Bugarska i Severna Makedonija zajedno obeležavaju Ćirila i Metodija

© AP Photo / Valentina PetrovaZoran Zaev i Bojko Borisov
Zoran Zaev i Bojko Borisov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Makedonija i Bugarska su se dogovorile da zajedno obeležavaju Svetog Ćirila i Metodija, svetog Klimenta, svetog Nauma i Cara Samuila, prenosi portal „Plus info“.

Iz pres službe makedonske Vlade su saopštili da je zajedničko obeležavanje ovih ličnosti iz zajedničke istorije predloženo u Godišnjem izveštaju Zajedničke multidisciplinarne ekspertske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima, koji su vlasti u Skoplju i Sofiji razgledali i prihvatili.

„Obe strane se slažu da promovišu dogovoreno i u najkraćem mogućem roku da usaglase termine oko zajedničkog obeležavanja. Tokom svakog oficijalnog obeležavanja tih ličnosti, potrebna je istina o našoj zajedničkoj istoriji, kao i da se ona jasno označava. Prihvataju se zajednički principi i primedbe o sadržaju u udžbenicima za peti razred u Bugarskoj i za šesti razred u Makedoniji“, navode iz makedonske Vlade.

Zahteva se i da Zajednička multidisciplinarna ekspertska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima snažno ubrza svoje aktivnosti u vez sa značajnim temama iz zajedničke istorije Bugarske i Severne Makedonije, poput: Goce Delčeva, Ilindenskog ustanka i drugih pitanja, kako bi se postigli rezultati do kraja 2019. godine.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev tokom sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim u Poznanju uputio je poziv svom bugarskom kolegi da obeleže drugu godišnjicu Sporazuma za prijateljstvo, dobrosusedstvo i saradnju, koji je zaključen između ove dve zemlje 1. avgusta 2017. godine.

Očekuje se da u oktobru obe zemlje, zajednički, na najvišem nivou obeleže 1.005 godina od smrti Cara Samuila.

Zaev i Borisov smatraju da će to biti dokaz o efektivnom ostvarivanju obaveza preduzetih od strane obe Vlade.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala