Britanski ambasador u SAD podneo ostavku posle skandala

© AFP 2023 / ALEX WONGKim Derok
Kim Derok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Kim Derok podneo je ostavku nakon skandala sa procurelom diplomatskom depešom u kojoj je žestoko kritikovao predsednika SAD Donalda Trampa.

„Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna“, napisao je Derok u jednom od velikog broja procurelih dokumenata, a koji se odnose na period od 2017. godine do danas.

Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata, ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja „štetno ponašanje“ i da javnost očekuje da diplomata pruži iskrene procene politike u zemlji gde službuje.

Predsednik Donald Tramp je Deroka nazvao „glupim“, nakon što je britanski diplomata opisao Trampa kao — „nesposobnog i nekompetentnog“.

Tramp je pre toga izjavio da više ne želi da sarađuje sa ambasadorom Derokom.

Britanski establišment se iz petnih žila trudio da umanji štetu nastalu curenjem poverljivih dokumenata britanskog ambasadora u SAD, u kojima je on žestoko kritikovao Donalda Trampa. Uprkos svemu, jasno je da se veći deo tog istog establišmenta — slaže sa svime što je rečeno u dokumentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala