Zelenski objasnio šta će biti sa ruskim jezikom u Donbasu

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski jezik bi u budućnosti mogao da dobije poseban status u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u intervjuu za „Ukrajinske novosti“.

„Mislim da, kada zaustavimo rat, moramo da dozvolimo ljudima u Donjecku da govore jezik kojim žele“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, samo se radi o „informacionom ratu“, a ustvari — u Ukrajini nema problema sa upotrebom ruskog jezika u svakodnevnom životu.

„Evo, ja sam predsednik i govorim sa vama kako želim“, dodao je ukrajinski predsednik — na ruskom.

Kako je naveo, ako stanovnici regiona budu imali odgovarajuće zahteve, kao na primer — „da dobiju mogućnost da popunjavaju dokumente na ruskom jeziku“; Zelenski misli da neće biti „nikakav problem“ — da se razmotri ovo pitanje.

Poslednjih godina u Ukrajini ne prestaju zahtevi da se zabrani sve što je, na bilo koji način, u vezi sa Rusijom ili sa ruskim jezikom.

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko je 15. maja potpisao Zakon o obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog, koji predviđa upotrebu isključivo ukrajinskog jezika u praktičnom svim oblastima života. Prema mišljenju autora inicijative, važno je razvijati ukrajinski jezik kao — „nezavisni jezik glavne nacije“.

Dokument obavezuje građane i da razgovaraju na ukrajinskom jeziku i to u svim institucijama, u školama, na univerzitetima i u bolnicama, u prodavnicama i kafićima, u sudovima, vojsci, policiji i tokom izbornih kampanja i referenduma. Izuzetak je dat — samo za privatne razgovore i za verske obrede.

Članovi opozicije podneli su na razmatranje — ukidanje zakona. Oni smatraju da je, prilikom razmatranja, prekršena procedura usvajanje zakona, a sama odluka — nije u skladu sa ustavom. Međutim — Rada je odbila da ukine zakon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala