Ukrajinska televizija optužena za finansiranje terorizma

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtest nacionalista u Kijevu zbog telemosta Rusija-Ukrajina
Protest nacionalista u Kijevu zbog telemosta Rusija-Ukrajina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protiv ukrajinske televizije „Njuz 1“, koja je planirala da održi telemost sa Rusijom, pokrenut je krivični postupak za finansiranje terorizma, izjavio je državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.

„Prema podacima koje su dobili Služba bezbednosti Ukrajine i Državno tužilaštvo Ukrajine isti ljudi su zvanična lica kiparske ofšor kompanije ’Njuz 1‘ i jedne od ruskih banki koja je vršila vojne narudžbine za državu“, rekao je državni tužilac na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, misli se na dve osobe koje se nalaze na čelu ofšor kompanije „Njuz 1“ i ruske banke.

Lucenko je dodao da će SBU voditi istragu po predmetu finansiranja terorizma.

Istorija skandala

Telemost „Treba da razgovaramo“ između studija televizija „Rusija 1“ u Moskvi i „Njuz 1“ u Kijevu bio je planiran za 12. jul. Bilo je naglašeno da će se on održati bez političara i politike i da će to biti dijalog među narodima. Kijev je oštro kritikovao tu ideju, a protiv su bili i aktuelni i bivši predsednik, Vrhovna rada, Ministarstvo spoljnih poslova i Savez novinara Ukrajine.

Sa druge strane, Moskva je inicijativu podržala.

„Bez obzira na sve političko-diplomatske turbulencije između dveju zemalja, komunikaciju naroda dve zemlje niko nije otkazao“, prokomentarisao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov tu inicijativu.

Televizija „Njuz 1“ je 8. jula saopštila da otkazuje video-konferenciju zbog pretnji fizičkim nasiljem ukrajinskim novinarima i njihovim porodicama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala