Rusija će intenzivirati saradnju sa Srbijom u oblasti inovacija

© Foto : Ministrarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i Denis Manturov
Nenad Popović i Denis Manturov - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa ministrom industrije i trgovine Ruske Federacije, Denisom Manturovim, i tom prilikom ocenio je da je saradnja u oblasti digitalne ekonomije — „budućnost bilateralnih odnosa dve zemlje”.

Popović je istakao da je Srbija jedinstvena zemlja na svetu, koja ima bescarinske sporazume sa Rusijom i sa Evropskom unijom.

„Mnoge kompanije iz Evropske unije investiraju u Srbiju kako bi preko naše zemlje imale pristup velikom ruskom tržištu, dok istovremeno, sve veći broj kompanija iz Rusije vidi Srbiju kao mesto gde bi mogle da prošire svoju proizvodnju u Evropi“, rekao je Popović.

Ministar je naglasio da je Srbija u poslednje tri godine lider u privlačenju stranih investicija u Evropi, zahvaljujući, pre svega, odličnoj podsticajnoj politici prema investitorima, ali i zahvaljujući kvalitetnom inženjerskom kadru.

„Srpski inženjeri su jedni od najboljih u svetu. To je posebno važno za privlačenje investicija u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, a upravo u tome vidimo budućnost razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Rusije“, rekao je Popović. On je naveo da te investicije stvaraju dodatnu vrednost za ekonomiju i da dovode do otvaranja novih visokotehnoloških radnih mesta.

Ruski ministar Manturov naglasio je da Rusija želi da nastavi da produbljuje tradicionalno dobre političke i ekonomske odnose sa Srbijom. 

On je potvrdio spremnost Rusije da intenzivira ekonomsku saradnju sa Srbijom u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. 

Manturov je naveo da je Rusija zainteresovana da, zajedno sa Srbijom, nastupa na trećim tržištima, kao što su tržišta Afrike i Bliskog istoka, gde postoji veliki potencijal za rast. 

Popović je izrazio zahvalnost Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta u vezi sa pitanjem srpske teritorije Kosova i Metohije.

Ministar Nenad Popović nalazi se u poseti Jekaterinburgu u Rusiji, gde učestvuje na Desetom industrijskom samitu „INOPROM 2019“. Samit „INOPROM“ je jedna od tri najveće svetske smotre u oblasti industrije, ekonomije i privrede. Na samitu je prisutno preko 46 hiljada učesnika iz 107 zemalja sveta, a među njima su i visoke državne delegacije iz preko 20 država, 600 kompanija izlagača i više od 350 medija iz celog sveta. Ovogodišnji međunarodni partner samita „INOPROM“ je Republika Turska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala