Putin oprostio gruzijskom novinaru, neka radi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAkcija protiv televizije "Rustavi 2" u Tbilisiju
Akcija protiv televizije Rustavi 2 u Tbilisiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin odbacio je mogućnost uvođenja sankcija Gruziji.

„Ja ne bih to učinio (uveo sankcije) iz poštovanja prema gruzijskom narodu“, rekao je Putin novinarima.

On je smatra da nije potrebno pokretati nikakav krivični postupak protiv novinara koji ga je uvredio.

„Neka i dalje radi“, naveo je predsednik.

Ranije je Donji dom Parlamenta Rusije pokrenuo inicijativu za uvođenje restriktivnih mera protiv Gruzije. Nakon izjave ruskog predsednika, poslanici su saopštili da za sada ne planiraju da povuku svoju izjavu o sankcijama. Vlada je već objavila da je upoznata sa dokumentom, ali je obratila pažnju na Putinovo mišljenje.

Eskalacija napetosti između Rusije i Gruzije

Odnosi između Moskve i Tbilisija prolaze kroz težak period. Nedavno su u Gruziji počeli antivladini i antiruski protesti, što je dovelo do prekida avionskih veza između dveju zemalja.

U nedelju uveče voditelj Georgij Gabunija započeo je svoj autorski program „P. S.“ na televiziji „Rustavi 2“ psovanjem ruskog predsednika Vladimira Putina, iako mediji nisu preneli šta je konkretno rekao.

Veliki broj korisnika društvenih mreža u Gruziji osudio je Gabuniju i izrazio zabrinutost da bi gruzijsko-ruski odnosi mogli dodatno da se pogoršaju.

Generalni direktor televizije „Rustavi 2“ Nika Gvaramija izjavio je da psovke u direktnom programu smatra neprihvatljivim, iako se slaže sa stavom voditelja. Izjave voditelja osudili su i predsednik i premijer Gruzije.

Kasnije se kompanija zvanično izvinila zbog opscenog jezika u direktnom programu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je incident niskim ispadom i otvorenom provokacijom gruzijskih ekstremista. Ministarstvo je navelo da očekuje adekvatnu reakciju relevantnih organizacija i novinarske zajednice.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao da su u Gruziji eskalirali rusofobični napadi, kao i da država ne želi da obuzda „ekstremistički orijentisane ljude“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala