Oliver Stoun opet kod Putina, ovog puta zbog filma o Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i američki režiser Oliver Stoun tokom intervjua
Predsednik Rusije Vladimir Putin i američki režiser Oliver Stoun tokom intervjua - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin objasnio je svoj stav u vezi sa politikom zvaničnog Kijeva u intervjuu reditelju Oliveru Stounu koji je dao za film „U borbi za Ukrajinu“, navodi se na sajtu televizije „Prvi kanal“.

Stoun je sa ruskim liderom razgovarao o incidentu u Kerčkom moreuzu.

„Bivši predsednik Porošenko organizovao je ovu provokaciju specijalno tokom predizborne kampanje. Znao je da ga glasači na istoku i jugu zemlje neće podržati i iskoristio je ovu provokaciju za pogoršavanje situacije, kako bi uveo vanredno stanje. I imam razloga da verujem da je želeo da uvede vanredno stanje u celoj zemlji, a možda i da odloži izbore. Želeo je po svaku cenu da zadrži vlast“, rekao je Putin.

Film Olivera Stouna i ukrajinskog dokumentariste Igora Lopatenoka, koji je osvojio gran-pri na 65. filmskom festivalu u italijanskom gradu Taormina, posvećen je događajima nakon Majdana 2013. godine i krizi u Ukrajini uopšte.

Premijera filma u Rusiji biće 19. jula 2019. godine.

Provokacija u Kerčkom moreuzu

Tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra su, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Ruski graničari uhapsili su posadu, a sva tri broda zadržali su i kasnije ih prevezli do luke u Kerču. Na brodovima se nalazilo 24 mornara, među kojima i dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine.

Sud ih je sve zatvorio po optužbama za povredu državne granice.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom koja bila je u vezi sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju — pobedio Vladimir Zelenski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala