Maduro: Počeli pregovori sa opozicijom

© REUTERS / HANDOUTPredsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je — da je počeo pregovarački proces sa opozicijom.

„U ponedeljak 8. jula počeo je proces dijaloga sa venecuelanskom opozicijom, uz učešće Vlade Norveške, na ostrvu Barbados. Vrlo ohrabrujući početak. Imam sve odgovarajuće izveštaje šefa naše delegacije u vezi sa prvim danom pregovora“, izjavio je Maduro na državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima — razmatraće se šest tačaka koje se odnose na sve oblasti života zemlje: na ekonomiju, politiku, kulturu i na socijalnu sferu.

„Veoma sam optimističan. Danas su pregovori trajali pet časova. Korak po korak moći ćemo da otvorimo put ka miru, nenasilju i ka konstruktivnom dijalogu za Venecuelu“, rekao je predsednik.

​Maduro je takođe kritikovao nedavni izveštaj, koji je vrhovna komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačelet predstavila na kraju svog putovanja u Venecuelu.

„Izveštaj gospođe Bačelet je izveštaj koji su više pravili ljudi iz njene kancelarije, a koji se neprijateljski odnose prema bolivarskoj revoluciji. On je pun laži, manipulacija i lažnih podataka — to je ponavljanje izveštaja prethodnog vrhovnog komesara, koji je napravio i diktirao američki Stejt departmenta. Ona je podlegla pod njihovim pritiskom“, smatra lider Venecuele.

Maduro je naveo i da će sada lično poslati pismo gospođi Bačelet u Ženevu.

„Daj Bože da ga ona ispravi i da ovaj lažni korak (izveštaj) bude lekcija za gospođu Bačelet“, istakao je on.

​Šef države takođe je objasnio da su tokom pregovora predstavnici venecuelanske Vlade protestovali zbog podataka koje je opozicija predstavila za ovaj izveštaj.

„Nadamo se da će greške biti ispravljene što je pre moguće“, naglasio je Maduro.

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsednika i kada su počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i pozvali su predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu više milijardi dolara.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč, kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i kako bi preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru — kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala