Lavrov: Ozbiljne ponude se daju diplomatskim putem, a ne preko Fejsbuka

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov komentarisao je na konferenciji za medije nakon sastanka Ministarskog saveta OEBS-a ideju ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da u Minsku održi sastanak na najvišem nivou uz učešće Ukrajine, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Lavrov je rekao da su za potrebe rešavanja ukrajinske krize formirani postojeći formati — kontakt-grupa, na kojoj učestvuju Kijev, Donjeck i Lugansk uz podršku Rusije i OEBS-a, i Normandijski format, koji su zajednički autori i samih Minskih sporazuma, uključujući i Sporazum o uspostavljanju kontakt-grupe za direktni dijalog između sukobljenih strana.

On je istakao da je format rešavanja situacije preko mehanizama Normandijske četvorke i Minske kontakt-grupe odobrio Savet bezbednosti UN, što je neposredni instrument koji međunarodna zajednica treba da koristi.

„Drugi predlozi verovatno imaju pravo na postojanje, ali ću naglasiti najvažnije — naglasak treba da bude na direktnom dijalogu. To je srž Minskih sporazuma“, istakao je Lavrov.

„Kada se radi o ozbiljnim ponudama, one se daju prvo diplomatskim putem, a ne javno preko „Fejsbuka“. Ali mi smo spremni da razmatramo konkretne predloge koji će pomoći da se realizuje rezolucija Saveta bezbednosti koja je odobrila Minske sporazume, a ne da menjamo ovu rezoluciju i same Minske sporazume“, objasnio je ruski ministar spoljnih poslova.

Zelenski je 8. jula uputio predlog predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da razmotre u Minsku situaciju u vezi sa Krimom i Donbasom uz učešće lidera Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke i Francuske.

Kremlj je komentarisao da će ideja ukrajinskog predsednika biti razmotrena.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala