Iranski zvaničnik: Teheran izabrao put strpljenja i nada se pomoći Rusije i Kine

Pratite nas
Iran se nada da će Rusija i Kina nastaviti da preduzimaju aktivne mere u rešavanju spora u vezi sa Nuklearnim sporazumom Teherana, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Sejed Abas Musavi.

Iranski zvaničnik je, u izjavi za Sputnjik, ocenio mere koje su preduzele zemlje potpisnici Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, a takođe je objasnio i kada Iran može da se vrati ispunjavanju obaveza na osnovu Nuklearnog sporazuma.

„Zajednički sveobuhvatni akcioni plan je multilateralni sporazum. Iran doživljava druge strane tog sporazuma kao apsolutno sastavni deo, a obaveze koje svaka strana treba da ispuni treba da budu princip svih zemalja, koje su članice Nuklearnog sporazuma“, rekao je Musavi, podsetivši — da su SAD napustile sporazum.

Ostale zemlje potpisnice, kako dodaje zvaničnik, traže od Irana kao ravnopravne i glavne strane da ostane deo sporazuma, uprkos problemima, koje smo osetili u procesu realizacije zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana nakon povlačenja SAD iz sporazuma.

Iran je prihvatio te zahteve i izabrao je put strpljenja, pokušao je da sačuva sporazum, uzimajući u obzir sve obaveze, koje su ostale strane iz Sporazuma preuzele na sebe“, napominje Musavi.

Prema njegovim rečima, uprkos tome što Iran ne deli stavove zemalja koje su ostale u Nuklearnom sporazumu, ton poruka koje je iransko rukovodstvo uputilo stranama potpisnicama Sporazuma — nije se menjao.

„Istovremeno, mi priznajemo da su Kina i Rusija uložile dovoljno napora da sačuvaju Nuklearni sporazum i da ispunjavaju obaveze koje su preuzele na sebe. Kina i Rusija su zaista dve važne zemlje-članice Nuklearnog sporazuma. Mi se nadamo da će one i u budućnosti nastaviti da preduzimaju aktivne mere, a ako se i Evropljani vrate ispunjavanju svojih obaveza, onda će se svi politički koraci preduzimati u okviru pet zemalja. U tom slučaju, Iran će se vratiti ispunjavanju svojih obaveza“, poručio je Musavi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala