Erdogan traži osam „gulenista“, Dodik obećao da će ih isporučiti

© Tanjug / SLOBODAN MILJEVICRedžep Tajip Erdogan i Milorad Dodik
Redžep Tajip Erdogan i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom sastanka sa članovima Predsedništva BiH, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tražio je od vlasti te zemlje da isporuče sve turske državljane koje Ankara traži zbog optužbi da su povezani sa pokretom „FETO“, čiji je osnivač muslimanski verski vođa Fetulah Gulen, koji živi u egzilu u SAD, prenosi sarajevski portal „Žurnal“.

„Lično ću se potruditi da rešimo taj problem“, obećao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, dok je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao da „BiH neće dopustiti da odnosi sa Turskom budu ugroženi, te da će se sve rešiti u skladu sa turskim i bosanskohercegovačkim zakonskim propisima“.

Međutim, Erdogan nije bio zadovoljan jer je, kako prenosi „Žurnal“ — slična obećanja dobio i tokom nedavnog susreta sa Džaferovićem i Dodikom, kada je od njih tražio da BiH isporuči Turskoj osobe koje Erdoganova vlast dovodi u vezu sa Gulenovim pokretom „FETO“, a koji Ankara optužuje da je organizator neuspelog pokušaja puča 2016. godine.

„Žurnal“ navodi i da su turske vlasti prošlog meseca dostavile vlastima BiH spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši.

Na spisku su, kako tvrdi, uglavnom biznismeni koji posluju u BiH, među kojima su i oni koji su u proteklom periodu bili angažovani na univerzitetu „Burč“ u Sarajevu, koji Erdoganove vlasti smatraju delom „FETO“ organizacije.

U Ministarstvu sigurnosti BiH potvrdili su za „Žurnal“ da im je, za sada, dostavljen spisak na kojem se nalazi osam takozvanih „gulenista“, ali su naglasili da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji još uvek nije doneta.

U međuvremenu, dodaje portal, Erdogan je pojačao pritisak i na predsednika „SDA“ Bakira Izetbegovića od kojeg, tokom svakog susreta — traži zatvaranje institucija u BiH, za koje smatra da su bliske pokretu Fetulaha Gulena.

Erdogan se juče sastao u zgradi Predsedništva BiH sa predsedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Šafikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

On je razgovarao i sa predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i sa predsednikom „Stranke demokratske akcije“ Bakirom Izetbegovićem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala