Erdogan: Autoput Sarajevo-Beograd je „put mira“

© AP Photo / Darko BandicRedžep Tajip Erdogan i Milorad Dodik
Redžep Tajip Erdogan i Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na Jahorini da je autoput Sarajevo-Beograd „put mira“ i da će imati ogroman značaj, posebno za jačanje saradnje i povezivanje u regionu.

„Potpisali smo potrebne memorandume i sa bosanskom i sa srpskom stranom i planiramo da u najskorije vreme počnemo izgradnju kako bismo povećali našu konkurentnost u doba globalizacije. Moramo da razvijemo našu ekonomsku saradnju“, rekao je Erdogan na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini.

On je istakao da je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi doprineo integracijama zemalja zapadnog Balkana u evroatlantske institucije i da će Turska nastaviti da podržava ove zemlje na tom putu.

Poručio je da će se odluke Evropske unije u vezi sa pregovorima o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom direktno odraziti na budućnost regiona, te da je izuzetno važno da se pregovori odvijaju u predviđenim okvirima, jer će u suprotnom narušiti mir, stabilnost i odnose sa EU.

„U poslednje vreme vidimo da je politika proširenja blokirana od strane nekih populističkih krugova. Negativni pravci podele i diskriminacije koji se šire kontinentom u poslednje vreme predstavljaju opasnost za budućnost i potencijal regiona“, poručio je Erdogan.

Turska će 2020. godine početi svoje predsedavanje PSJIE-om, a Erdogan ističe da će glavni ciljevi biti jačanje regionalne zaštite, migracije, povećanje kvaliteta ljudskih resursa, proširenje komunikacionih i transportnih ruta u regionu i još mnogo toga.

Među strateškim ciljevima je, navodi Erdogan, i podizanje na najviši nivo mogućnost komunikacija i transporta na Balkanu.

Prema njegovim rečima, u vreme digitalizacije, od velike važnosti je da se razvijaju digitalne mreže, posebno u okviru država-članica PSJIE-a.

„Veoma je važno da postanemo region koji će podsticati tehnološki razvoj, a koji najavljuju ekonomski uslovi 21. veka“, rekao je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala