Dačić: Pogrešna interpretacija izjave Borisova, idemo dalje

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je razgovarao sa bugarskom koleginicom Ekatarinom Zaharijevom o svemu što se dogodilo posle nedavne izjave bugarskog premijera Bojka Borisova o Kosovu i budućem šefu evropske diplomatije, istakvši da se radi o pogrešnoj interpretaciji u srpskim medijima i da su izglađeni svi nesporazumi.

„Razgovarali smo o svim ovim nesporazumima koji su se ovih dana odvijali na našim relacijama, što je obavljeno i kroz razgovore sa ambasadorima u našim Ministarstvima, ali danas smo ustanovili, analizirajući kako je to preneto u pojedinim medijima, da je očigledno da je došlo do pogrešne interpretacije onoga što je rekao Borisov i onoga što je objavljeno u medijima“, rekao je Dačić.

„Iz onoga što je objavljeno u srpskim medijima moglo se zaključiti da Bugarska u stvari upozorava Borela da on mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno, što je sa naše strane veoma sporno, jer EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno“, rekao je Dačić.

Kako je dodao — to nije jedinstven stav u EU, jer je EU statusno neutralna i označava Kosovo sa zvezdicom i fusnotom u svojim dokumentima.

„Analizom sa ministarkom je zaključeno da je suština onoga što je Borisov rekao u stvari to da je on odgovarao na pitanje o tome da li će Borel biti pristrasan, imajući u vidu da postoje primedbe na to što nije priznata (samoproglašena nezavisnost) Kosova od strane nekih zemalja i da je on rekao da će svakako gledati da uvažava i stavove drugih zemalja u okviru EU koje su priznale (samoproglašenu nezavisnost) Kosova", kazao je Dačić.

To, kako kaže — suštinski menja ono što je preneto.

© Foto : Vlada Republike Srbije / Slobodan Miljević Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Ana Brnabić, tokom samita u Sarajevu
Dačić: Pogrešna interpretacija izjave Borisova, idemo dalje - Sputnik Srbija
Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Ana Brnabić, tokom samita u Sarajevu

Dačić dodaje i da je veoma važno to što su raščišćeni svi detalji.

Bojko Borisov je čovek sa kojim sam sarađivao dugi niz godina i zato sam bio iznenađen tom izjavom, za koju se sada ispostavilo da je pogrešno interpretirana, odnosno, onako kako je to prevedeno i preneto u našim medijima. Verovatno ima različitih interpretacija i u bugarskim medijima i za to je bilo važno da se sastanemo sa ministarkom Zaharijevom pa da to pitanje zatvorimo i da otklonimo sve nesporazume“, rekao je srpski ministar.

Dačić kaže da Srbija želi sa Bugarskom dobre odnose, prijateljske, strateške i savezničke, jer smatra da je to u interesu obe države i oba naroda.

„Zahvalni smo na svemu što nam je Bugarska pomagala po pitanju evropskih integracija; takođe i Bugarska može da računa na Srbiju, baš zato je naša želja i bila to da ukažemo na to da treba da imamo međusobno razumevanje. Očigledno je da ni u Bugarskoj nisu razumeli na šta sam ja imao primedbe kada sam govorio, već su mislili da napadam Borisova zbog onoga što je on stvarno rekao, a ne zbog te interpretacije u našim medijima“, rekao je on.

„Posebno je ulje na vatru dolilo to što je Ramuš Haradinaj podržao sve što je rekao Borisov i onda ispada da je Bugarska stala na stranu takozvanog Kosova“, zaključuje Dačić.

„Važno je da se nesporazumi raščiste i, kao što je Bojko rekao — „Idemo dalje“. Pozdravljam ga i želim da idemo dalje, čvrsto držeći stranu jedni drugima i imajući puno razumevanja za sve probleme koje imamo“, rekao je prvi čovek srpske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala