Čižov za Sputnjik: Dijalog Beograda i Prištine u bezizlaznoj situaciji

© Foto : SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine, ali proces je došao do zastoja i za to se, delimično, može okriviti i sama Evropska unija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov za Sputnjik.

„Balkan ostaje problematični region sa evropske tačke gledišta. A glavna problematična teritorija je Kosovo i Metohija“, konstatovao je Čižov.

„Evropska unija uložila je mnogo napora u organizovanje dijaloga između Beograda i Prištine. Mi smo to pažljivo pratili, uključujući i to da smo osigurali da se ovaj dijalog zasniva na postojećim elementima međunarodnog prava, kao što je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Ali proces je dospeo u bezizlazan položaj. Koliko se EU može okriviti za to? Delimično može. Jer, po mom ličnom mišljenju, Evropska unija je bila previše lojalna jednoj od strana“, objasnio je Čižov, dodajući da se radi o (privremenim institucijama) Prištine.

„A kosovsko-albanski lideri su loši ljudi, sa bogatom ratnom prošlošću i oni su to prihvatili, kao saglasnost za sopstvenu nekažnjivost, tim pre što su slični i čak i još jasniji signali dolazili preko okeana. I zato su izgubili kontrolu. Formalni povod bio je odbijanje Evropske unije da hitno obezbedi (privremenim institucijama) Prištine bezvizni režim i da otvori pregovore o prijemu (takozvanog) Kosova u Evropsku uniju. To bi bilo previše čak i za EU. Tada su (privremene institucije) Prištine uvela 100 odsto carine na robu iz (centralne) Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pretpostavkom da će Srbi tamo moći da zaobiđu ograničenja preko Republike Srpske. To je ovde imalo veliki odjek“, objasnio je stalni predstavnik Rusije.

Putokazi u Bujanovcu - Sputnik Srbija
Tači obmanjuje Albance sa juga Srbije zarad plasmana na izborima

„Manje primetno je prošla odluka građana takozvanog Kosova da transformišu sopstvene snage bezbednosti, koje su formirane u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, u punopravnu vojsku“, dodao je on.

„Evropska unija je, na sebi svojstven način, na naša odgovarajuća pitanja reagovala na sledeći način: to su vojna pitanja, obratite se NATO-u, a Evropska unija nije vojni blok“, rekao je Čižov.

„Svi pokušaji Evropske unije da postigne barem ukidanje sto odsto carina, kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto, nisu imali uspeha. I sada je došlo do bezizlazne situacije“, zaključio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala