Borisov nije provocirao Dačića, smatra bugarski istoričar

© AP Photo / Olivier MatthysPremijer Bugarske Bojko Borisov dolazi na samit EU u Briselu
Premijer Bugarske Bojko Borisov dolazi na samit EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski istoričar i diplomata, docent Naum Kajčev, rekao je, komentarišući kasniju oštru reakciju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, da izjava premijera Bugarske Bojka Borisova — nije predstavljala provokaciju.

Takve reči ne bi trebalo shvatiti kao provokaciju, jer je i bugarska ministarka spoljnih poslova ranije izjavila da se Evropska unija ne bavi priznavanjem država i da zato nema stav o statusu Kosova, podsetio je Kajčev.

„Shodno tome, izjava našeg premijera bila je u potpunosti u duhu ustaljene diplomatske prakse“, rekao je stručnjak i dodao da je stav Bugarske o Kosovu poznat od 2008. godine, tako da izjava premijera ne bi trebalo da je predstavljala iznenađenje.

Prema njegovim rečima, članovi Evropske unije koji ne priznaju Kosovo takođe imaju slična osetljiva pitanja: Španija, Slovačka, Grčka, Kipar i Rumunija.

Kajčev je takođe komentarisao i Dačićev poziv da se „ne drže lekcije Đozepu Borelju“. Istoričar smatra da je obraćanje „na ti“ uobičajeno među srpskim političarima prema kolegama iz bivše Jugoslavije.

„Tako je za bugarskog gledaoca bilo iznenađenje i šok da čuje reči državnika upućene našem premijeru. U ovom slučaju, zaista je neočekivano da je takav rečnik, koji se koristi prema drugim zemljama, upućen nama. Upravo zato je to neprihvatljivo”, istakao je Kajčev.

Ranije je u Poznanju Borisovu postavljeno pitanje kakve će se politike novi šef evropske diplomatije Španac Đozep Borelj držati u vezi sa Zapadnim Balkanom s obzirom da njegova zemlja ne priznaje Kosovo. Bugarski političar je odgovorio da bi na rukovodećem mestu EU trebalo da štiti interese unije, a ne nacionalne interese, tako da stav Španije neće biti „zvaničan“ za ostale članice EU koje su priznale Kosovo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala