Zelenski predložio Putinu sastanak u Minsku, Moskva razmatra

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predložio je ruskom lideru Vladimiru Putinu da se sastanu u Minsku.

Zelenski je precizirao da bi sastanak trebalo da bude održan uz posredovanje američkog predsednika Donalda Trampa, nemačke kancelarke Angele Merkel, premijerke Velike Britanije Tereze Mej i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

„Mislim da će nas Aleksandar Lukašenko sa zadovoljstvom primiti“, rekao je Zelenski.

Tema o kojoj kijevske vlasti žele da razgovaraju su — Krim i Donbas.

„Treba da porazgovaramo? Treba. Hajde da razmotrimo čiji je Krim i koga nema u Donbasu“, precizirao je ukrajinski predsednik.

Inicijativa je nastala nakon objavljivanja inicijative da se održi telemost „Treba da razgovaramo“ između ukrajinskih i ruskih televizijskih kanala.

Kremlj je već odgovorio na ovu inicijativu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da će Moskva razmotriti predlog i dodao je i da je potrebno da se shvati — da li takav dijalog ima perspektivu.

„Za sada nisam spreman da odgovorim, to je potpuno novi format. Prvo — mora da se shvati da li postoje ikakve perspektive za takav sastanak; i drugo — mora da se shvati kakav se novi format predlaže. Radi se o tome da Sjedinjene Američke Države nisu deo Normandijskog formata i šta treba raditi sa Minskim sporazumima, koje su potpisali učesnici Normandijskog procesa, ali ne i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država“, objasnio je Peskov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala