Zapadu ne smeta prvi diplomatski potez „velike Albanije“

Pratite nas
Odluka zvanične Prištine i Tirane da njihovi predstavnici ne odu u Sarajevo na Samit procesa saradnje Jugoistočne Evrope pokazuje da „velika Albanija“ sada i praktično deluje, ocenjuje za Sputnjik analitičar Aleksandar Pavić.

To što se Hašimu Tačiju pridružila Albanija i što će Samit o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi biti održan uprkos tome odsustvu, za Pavića je samo početak sprovođenje dogovora Prištine i Tirane o usaglašavanju spoljnih politika.

„Ovo je očekivan korak posle odluke da će da ukinu granice između takozvanog Kosova i Albanije“, rekao je Pavić.

Naš sagovornik napominje da u čitavoj situaciji bode oči izostanak bilo kakve reakcije Zapada.

„Međutim, nama to treba da bude potpuno jasno i nije nikakvo iznenađenje, jer su glavne zapadne države tvorci ’velike Albanije‘“, rekao je Pavić.

Prema pisanju sarajevskog „Avaza“, samitu u Sarajevu neće prisustvovati predsednica i premijer Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković. Razlozi njihove odluke da ne dođu nisu saopšteni, a Hrvatska će imati svog predstavnika, ali na nižem nivou nego što se očekivalo.

„Nije isključeno da su to uradili iz solidarnosti sa ’velikom Albanijom‘, jer žal za starim dobrim vremenima Trećeg rajha kad su postojale ’velika Albanija‘ i ’velika Hrvatska‘ izgleda nikako da prođe“, rekao je Pavić.

Odsustvo Prištine i Tirane nije omelo ostale učesnike samita da se okupe u Sarajevu. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u formatu koji je predviđen za takve sastanke i da ga ne zanimaju „osećaji“ Hašima Tačija.

„Dodik je rekao pravu stvar ocenivši da ga je baš briga kako se oseća Tači. Ovo je format kakav je bio dogovoren ranije, prema kojem takozvano Kosovo ima zvezdicu i ne može da nastupa kao suverena država i to je jedino što je to bitno od svega. Dodik je postupio po pravilima i potpuno ispravno“, istakao je Pavić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala