Vučić: Nema nikakve ponude Amerikanaca u vezi sa razgraničenjem

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nema nikakve ponude Amerikanaca u vezi sa razgraničenjem, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komentarišući izjavu bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Majera da bi Beograd i Priština trebalo da „zgrabe“ opciju razgraničenja, dok je ista u ponudi, Vučić je naglasio — da nikakva ponuda Amerikanaca nije na stolu.

On je dodao i da ne krije da bi voleo da se postigne trajni mir sa Albancima, ali i da nije siguran — koliko je to realno.

„Uvek sam govorio da je to pitanje za Srbe i Albance, da su nas ostavili na miru — možda bismo se i dogovorili“, rekao je Vučić, gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

Predsednik Srbije je potvrdio i da su Amerikanci uvek bili uključeni u pregovore i da bez njih, Rusa i drugih velikih sila — teško da može da se dođe do rešenja.

„Ali, kako i da dođe do rešenja ako neko kaže — ’morate da nas priznate u okviru ovih granica i to je jedino rešenje‘? Pre toga, pravili su granice na račun Srbije, kako su hteli. Na to, ni oni, ni zapadni deo javnosti, nemaju odgovor, i kažu — terajte dalje“, rekao je Vučić.

Govoreći o stavu Vašingtona prema Kosovu, predsednik Srbije je izjavio da su Trampovi saradnici otvoreniji za različita rešenja, jer oni nisu podržavali samoproglašenu nezavisnost, ali naveo je i da postoji drugi blok, takozvana „duboka država“, koji se i dalje čvrsto drži pritiska na Srbe i za koji je Srbija za sve kriva.

Komentarišući informaciju da bi SAD mogle da se, od septembra, uključe u rešenje kosovskog problema, Vučić je primetio da su Amerikanci uvek bili uključeni u taj proces i da će se, bez Amerikanca, Rusa i drugih sila — teško doći do bilo kakvog rešenja.

Upitan šta za njega lično predstavlja Kosovo i Metohija, Vučić je kazao da je to važna teritorija, ali da je mnogo važnije od teritorije — to što tamo žive naši ljudi o kojima moramo da vodimo računa, moramo da se izborimo za njihov opstanak na njihovim vekovnim ognjištima.

Na pitanje da li bi smatrao ličnim porazom ako, za vreme njegovog mandata, ne bude bilo dogovora sa Albancima, predsednik Srbije je rekao — da to ne bi doživeo tako, ali da bi voleo trajni mir sa Albancima.

Vučić o poseti Makrona: 20 sporazuma, na stolu KiM, EU...

Prilikom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, koja je zakazana za narednu nedelju, biće potpisano oko 20 različitih sporazuma, izjavio je Vučić i dodao da će sa francuskim liderom razgovarati o ekonomskoj i političkoj saradnji i o evropskom putu Srbije, ali i o Kosovu.

„Moj tim, u saradnji sa njegovim timom, već razmenjuje informacije, već sagledavamo kako, šta i na koji način možemo u budućnosti da rešavamo“, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Makron prvi francuski predsednik koji, posle 18 godina, dolazi u Srbiju, još od vremena Žaka Širaka, Vučić kaže da se Širak tada zadržao samo jedan dan.

„Predsednik Francuske dolazi na dva dana u Beograd, neće ići u druge zemlje u regionu i to predstavlja veliku čast za Srbiju“, rekao je on.

„To je velika poseta za nas, od ogromnog značaja. Reč je o jednom od dva najvažnija evropska lidera, kojima pripada budućnost“, zaključio je predsednik Srbije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala